Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“

© AP Photo / Nell RedmondMlada srpska košarkašica Ivana Raca
Mlada srpska košarkašica Ivana Raca - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Ivana Raca, talentovana srpska košarkašica, iza sebe ima fantastičnu sezonu na Univerzitetu Vejk Forest sa kojim je uspela da izbori plasman na „Martovsko ludilo“, a u intervjuu za Sputnjik dotakla se svog puta, sportske porodice, odlaska u Ameriku, reprezentacije Srbije i budućnosti u svetu ovog sporta.

Raca, ćerka srpskih trenera Dragana i Branke, od 2017. studira na Vejk Forestu i za četiri godine postala je jedna od najuspešnijih košarkašica u istoriji ovog koledža.

Deveta najbolja je u postignutim poenima, deseta u skokovima, a ove sezone izabrana je u najbolju petorku konferencije, čime je postala tek četvrta igračica Vejk Foresta kojoj je to pošlo za rukom.

„Veoma sam zadovoljna mojim učinkom ove godine. Naravno da uvek ima prostora za bolje i više. Uvrštena sam među deset najboljih za 'Miler' nagradu, prvi tim ACC konferencije i finalista sam za najbolju strankinju NCAA lige. Presrećna sam što su svi prepoznali moj rad i trud i talenat“, rekla je Raca na početku intervjua za Sputnjik.

Na „Martovskom ludilu“ Raca i Vejk Forest poražene su u prvom kolu od Oklahome, ali i pored toga iza srpske košarkašice je veoma uspešna takmičarska godina.

„Osećam se srećno i zadovoljno što sam u društvu najuspešnijih košarkašica u istoriji Vejk Voresta. Ujedno osećam i veliku odgovornost za mlade kašarkašice u timu“, kaže 22-godišnja košarkašica.

Raca je jedna od retkih srpski igračica koja je odlučila da ode u Sjedinjene Američke Države i da na koledžu nastavi sport i studije. Na neki način je pionir ovakvog pristupa karijeri.

„Eto, ja sam od retkih koja se usudila da odem za Ameriku. Biće mi drago da sam pionir u ovome. Na mlađim generacijama je da se ugledaju ako veruju u sebe“.

Kada kao tinejdžer odete od roditelja potrebna vam je velika snaga, volja i želja da istrajete, a da je lako – nije.

Mlada srpska košarkašica Ivana Raca - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Srpkinja košarkom osvaja Ameriku /video/

„Jako je bilo teško u početku. Sve je drugačije, razdaljina od roditelja, prijatelja, drugi način studiranja, druga kultura, hrana, privikavanje na sistem igranja i treniranja. Ali kad imate volju, želju i veru u sebe i podršku porodice sve prepreke se prevazilaze“, ističe Raca za Sputnjik.

Mlada srpska košarkašica za sada ima veoma specifičan put, rođena je na Kipru, u mlađim kategorijama igrala je u Grčkoj, a školovala se u Americi.

„Iako su moji roditelji i sestra bili u tim vodama, ja nisam tako počela, niti su me isti prisiljavali. Počela sam sa baletom ali zbog visine sam morala prekinuti. Prebacila sam se na atletiku i to skok u vis, gde sam nizala dobre rezultate. Kasnije sam shvatila da se tu ne pronalazim i odlučila sam da treniram košarku, na radost mojih roditelja“.

Roditelji naše sagovornice su Dragan i Branka Raca, bivši srpski košarkaš/ica, a danas treneri igre pod obručima.

Dragan Raca je karijeru počeo u Šapcu, a najveći deo karijere proveo je na Kipru, gde se Ivana i rodila. Kasnije je ušao u trenerske vode, a možda i najveći trag (u trenerskom poslu) ostavio je u kineskoj košarci u kojoj je bio od 2010. do 2018. godine.

„Naravno da su mi roditelji bili i ostali najveća podrška sestri i meni. Uvek nas savetuju i daju smernice, a na nama je da odlučimo. Mama je ujedno i bila moj prvi trener pa je i to bilo dodatno olakšanje“, kaže Ivana.

„Oduvek sam znala da ću otići za Ameriku. Smatram da Amerika ima najbolji visokoobrazovani sistem kao i idealna sredinu i uslove za razvoj. To je jedina zemlja gde možeš uporedo studirati i napredovati u sportu. Sve je dobro organizovano za studente-sportiste. Pošto sam želela i jedno i drugo to je bio razlog moje odluke“, dodaje naša sagovornica.

Ivana je mogla da bira između Grčke, Turske i Rusije, ali je znala svoj put.

„Nisam se dvoumila. Znala sam svoj cilj“.

Raca sa ponosom nosi dres reprezentacije Srbije, dobila je i poziv selektorke Marine Maljković, a sa mlađom selekcijom je osvojila dve srebrne medalje.

„Uzeti dva srebra sa mladim selekcijama na velikom takmičenju je veliki uspeh i pamtim kao najlepši trenutak u životu. Dobila sam poziv od seniorske reprezentacije i nadam se da ću opravdati poverenje trenera Marine Maljković“, rekla je Ivana Raca za Sputnjik.

Završila je studije u Sjedinjenim Američkim Državama i sledeći korak su profesionalne vode. Cilj jeste Ženska NBA liga, ali Ivana će ići korak po korak.

„Moj sledeći korak je povratak u Evropu, takođe i VNBA ako stigne poziv. Nemam neku određenu destinaciju u Evropi...“, zaključila je Raca.

Ivana ima svega 22 godine, prošle sezone prosečno je beležila 17 poena i devet skokova, te nema sumnje da će u budućnosti biti jedna od glavnih košarkašica naše reprezentacije.

Srpkinja košarkom osvaja Ameriku /video/

Jokićev trener u suzama pročitao i ime mladog Srbina ubijenog u Americi /foto, video/

Šou Alekseja Pokuševskog /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala