Guverner Floride zabranio kovid pasoše

© AP Photo / Wilfredo LeeGuverner Floride Ron de Santis
Guverner Floride Ron de Santis - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Guverner Floride Ron de Santis potpisao je izvršnu naredbu kojom se u toj američkoj saveznoj državi zabranjuje upotreba takozvanih kovid pasoša, koji bi važili kao dokaz o vakcinaciji protiv virusa korona.

De Santis je tim povodom u petak objavio na Tviteru da zakonodavno telo radi na tome da ovakva vrsta zaštite postane stalna.

​U naredbi guvernera Floride se navodi da bi „upotreba kovid pasoša u svakodnevnom životu, kao što je prisustvovanje nekom sportskom događaju ili odlazak u bioskop, podelila građane“.

Stoga je, kako stoji u naredbi, zabrana neophodna da bi se zaštitila osnovna ljudska prava i privatnost stanovnika Floride, kao i slobodan protok trgovine u saveznoj državi.

Između ostalog se navodi i da nijednoj vladinoj službi ili zvaničniku na Floridi „neće biti dozvoljeno da izdaje pasoše o vakcinaciji, vakcinalne propusnice ili bilo koju drugu standardizovanu dokumentaciju u svrhu potvrđivanja vakcinalnog statusa protiv kovida-19 neke osobe trećoj strani“.

Takođe se zabranjuje objavljivanje i deljenje podataka o vakcinaciji.

Inače, prema smernicama administracije predsednika SAD Džoa Bajdena, privatne američke kompanije rade na uvođenju neke vrste kovid pasoša kao dokaza o obavljenoj vakcinaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala