Ruski senator: Ukrajina je besplatni vojni poligon NATO

CC BY-SA 2.0 / Flickr / HILLE HILLINGA / Zajedničke vojne vežbe norveških i snaga NATO-a u Reni
Zajedničke vojne vežbe norveških i snaga NATO-a u Reni - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Ruski senator s Krima Sergej Cekov uporedio je Ukrajinu sa besplatnim vojnim poligonom NATO.
„Za NATO je Ukrajina besplatni poligon za vežbe, oružje protiv Rusije. Uveren sam da će doći vreme kada će u Ukrajini postati svesni da je NATO samo pokretao i podržavao ratove u mnogim delovima sveta. NATO je agresor a ne zaštitnik“, rekao je Cekov.

Cekov je reagovao na izjavu predstavnika Ukrajine u Kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič da su vežbe NATO „Defender Eureope 2021“ neophodne radi uvežbavanja rata protiv Rusije. Prema njegovim rečima, Alijansa je već počela angažovanje i prebacivanje snag, kao i logističku organizaciju a glavni fokus su Balkan i Krim.

Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
„Politiko“: Amerika stavila vojsku u Evropi u maksimalnu borbenu pripravnost zbog Rusije

Cekov ističe da neprijatelj Ukrajine nije Rusija nego aktuelna vlast u Kijevu koja je svoju zemlju odvela u haos i nemir.

On je „vojnim stručnjacima“ u Kijevu, kao što je Arestovič, savetovao da ublaže svoju žustrinu prema Rusiji jer će doći vreme da odgovaraju za svoje reči i postupke a prekookeanski prijatelji će ih se brzo odreći.

Povodom izjave Arestoviča reagovao je i poslanik Dume s Krima Mihail Šeremet koji ističe da će se planovi Ukrajine i NATO za moguću agresiju prema Krimu završiti žalosno po njih.

„Maske su konačno pale. Posle ovakve izjave niko na na Zapadu ne  može da negira agresivnu suštinu NATO. Samo, pre nego što preduzmu bilo kakve vojne korake prema Rusiji, posavetovao bi im da dobro iščitaju istoriju Velikog otadžbinskog rata (Drugog svetskog rata) i da odustanu. Posledice po agresora će biti žalosne“, rekao je Šeremet.

On je podsetio da Rusija raspolaže najnovijim visoko preciznim oružjem koje može da uništi neprijatelja ne samo na prilazima granici nego i na mestima gde se izdaju naređenja.

„Sa Rusijom se ne može razgovarati sa pozicija sile. Može se dobiti po zubima. Krimljani nemaju zbog čega da brinu. Poluostrvo je pouzdano zaštićeno“, rekao je on.

Podsetimo, NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena Hladnog rata – „Defender Europe 2021“. Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Juče je održan i prvi telefonski razgovor predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog tokom koga je američki lider potvrdio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine pred „ruskom agresijom koja se nastavlja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala