Rusija: Potvrđen konačni izgled novog „stelt“ bombardera PAK DA

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationPAK DA - ruski bombarder šeste generacije
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo konačan izgled „stelt“ bombardera, poznatog kao Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa (PAK DA), koji razvija kompanija „Tupoljev“, saopštio je Sputnjiku izvor u vojno-industrijskom kompleksu.
„Prema zaključcima posle niza ispitanih maketa aviona na vidljivost za radare, kao i rezultata provera aerodinamičkih kvaliteta maketa aviona, odobren je konačni tehnički izgled letelice PAK DA. Eksperimentalni rad je u fazi detaljnog projektovanja, gradi se nekoliko prototipova perspektivnog bombardera“, rekao je sabesednik.
Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2020
PAK DA, novi ruski strateški bombarder — deo „nuklearne trijade“ /video, foto/

Novi bombarder će se izrađivati prema aerodinamičnoj shemi „letećeg krila“, imaće dozvučnu brzinu i veliki domet leta, koristiće samo naoružanje unutar trupa, uključujući krstareće rakete velikog dometa i hipersonične rakete.

Oprema aviona je maksimalno automatizovana da može da se koristi u bespilotnom režimu, a prioritet u konceptu PAK DA je „stelt“ tehnologija i odgovarajuća taktička upotreba, koja uključuje „dugu ruku“ (oružje velikog dometa).

„Bombarder može da upravlja grupama bespilotnih letelica i da primeni celokupan spektar raketa klase „vazduh-vazduh“, dodao je sagovornik.

Kako su ranije saopštili iz vojno-industrijskog kompleksa, specijalne makete i pojedinačni elementi bombardera, koji su napravljeni, podvrgnuti su seriji testova kako bi se procenila njihova vidljivost na radarima. Potvrđeno je da će uz upotrebu određenih taktika PAK DA moći da savlada napredne PVO sisteme zemalja NATO-a.

Novi bombarder se razvija u kompaniji „Tupoljev“. Plan je da postane sastavni deo naoružanja do 2027. godine i da zameni ruski strateški nosač raketa Tu-95MS.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala