PAK DA, novi ruski strateški bombarder — deo „nuklearne trijade“ /video, foto/

© Sputnik / Sergeй Skrыnnikov / Uđi u bazu fotografijaTu-160
Tu-160 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je započela novu fazu razvoja PAK DA, najsavremenijeg strateškog bombardera — nosača raketa, čije se karakteristike drže u najstrožoj tajnosti, a koji će biti deo ruske „nuklearne trijade“.

Prema pisanjima ruskih medija, serijska proizvodnja perspektivnog vazduhoplovnog sistema dugog doleta — PAK DA, koji nazivaju i ruskim stelt bombarderom, započeće 2027. godine.

Strateški bombarder čije su karakteristike tajne

„O bombarderu PAK DA se vrlo malo zna — većina informacija je pod oznakom ’tajna‘. U budućnosti, ovaj avion bi trebalo da zameni postojeće bombardere, kao što su Tu-160, Tu-95 i Tu-22M3. Biće deo takozvane ’trijade‘ i nosiće oružje s nuklearnom bojevom glavom. Najverovatnije da se tu radi o krstarećim raketama dugog dometa — X-101, X-102 i ostalim tipovima oružja. Dakle, to će biti strateški nosač raketa“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Na konstrukciji perspektivnog strateškog bombardera nove generacije PAK DA, fabričke oznake — „proizvod 80“, radi kompanija za proizvodnju aviona „Tupoljev“ . Projekat nije modernizacija postojećih aviona, već predstavlja potpuno novu letelicu.

Prvi put će novi model bombardera poleteti u vazduh tokom fabričkih testiranja, kojima je predviđeno nekoliko letova, a u toj fazi glavna stvar je obezbediti da avion ostane u vazduhu.

Preliminarno testiranje novog aviona počeće 2023. godine, što podrazumeva testiranje u osnovnim režimima rada, za šta je potrebno 50-100 letova i oko godinu dana, a zatim će uslediti državno testiranje, gde se proverava apsolutno sve — rad na različitim temperaturama, visinama i brzinama itd.

Poznato je da će PAK DA biti napravljen uz primenu stelt tehnologija i biće gotovo nevidljiv za neprijateljske radare.

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationPAK DA - ruski bombarder šeste generacije
PAK DA, novi ruski strateški bombarder — deo „nuklearne trijade“ /video, foto/ - Sputnik Srbija
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije

Očekuju se i novi svetski rekordi

Prema navodima ruskih medija, planirano je da se prvo proizvedu tri bombardera šeste generacije, koji će imati četiri člana posade.

Za opremanje prvih PAK DA biće proizvedeno 12 sedišta za katapultiranje. Njihovo stvaranje i priprema za serijsku proizvodnju koštaće 500 miliona rubalja, odnosno oko 7,3 miliona evra.

Pored konvencionalnog i nuklearnog oružja, PAK DA će moći da se naoruža i hipersoničnim oružjem i raketama vazduh—vazduh, a moći će da nosi i više tereta nego njegovi prethodnici. Drugim rečima, oni će moći da pogađaju strateški važne neprijateljske ciljeve sa udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara.

„Što se tiče doleta bez vazdušnog dopunjavanja goriva i brzine, taj bombarder će biti bolji od svojih prethodnika. A što se tiče stelt tehnologije, koju bih ja nazvao tehnologijom smanjene radarske vidljivosti, podsetiću da smo je mi već primenili na drugom perspektivnom avionu — Su-57“, rekao je Leonkov.

Poređenja radi, Tu-160 „Beli labud“ , koji je jedan od aviona koje bi PAK DA trebalo da zameni, najveći je supersonični bombarder na svetu i ima dolet 14.000 kilometara bez dopunjavanja goriva. Razvija brzinu od 2.200 kilometara na sat, a na neprijatelja može da „izruči“ 44 tone bombi i raketa, što je apsolutni rekord.

Svetski rekord postignut je i 2010. godine i to u doletu i vremenu trajanja leta, kada su dva Tu-160 preletela oko 20.000 kilometara za 24 sata i 24 minuta (uz dva vazdušna dopunjavanja goriva). Pre toga je najduži let ovog bombardera bio 22 časa u vazduhu.

Modernizacija strateških bombardera

Ruski eksperti ističu da potencijali ruskih strateških bombardera koji su trenutno „u stroju“ nisu iscrpljeni i podsećaju da se ni Amerikanci ne odriču svog B-52, razvijenog pedesetih godina prošlog veka.

Dok ruska vojska ne počne da koristi novi PAK DA, dalji razvoj avijacije dalekog doleta će sastojati pre svega u modernizaciji bombardera Tu-160, Tu-95MS i Tu-22MZ, uz produženje njihovog životnog veka, kao i perspektivnog avijacionog kompleksa — strateškog bombardera pete generacije.

Rusija je takođe najavila i da će se u toj zemlji do 2040. pojaviti strateški bombarder šeste generacije, koji neće imati pilota.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala