Đoković usred „rata“ – „koliko daleko je spreman da ide?“

© AFP 2023 / D DIPASUPILNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Sukobi u teniskom svetu bi mogli da dobiju kulminaciju imajući u vidu da su podele sve dublje, te da na vidiku nema načina da se reše nesuglasice igrača koji stoje uz ideju Novaka Đokovića i branilaca politike „establišmenta“.

Španska „Marka“ je proglasila „rat“ u svetskom tenisu i napravila podelu – sa jedne strane su Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari, a sa druge Novak Đoković, Miloš Raonić i Dijego Švarcman.

Čemu rat?

Inicijalna kapisla za sukob nastala je u momentu kada je Đoković odlučio da oformi nezavisno udruženje tenisera, nakon što je napustio poziciju predsednika Saveta igrača koji funkcioniše u okviru ATP.

Novak Đoković i Vasek Pospišil - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Novakov „Sančo Pansa“ uputio psovke prvom čoveku tenisa: „Vrištao je na mene!“ /video/

Tome su se usprotivili njegovi najveći rivali, pre svih Federer, a uz Novaka je u novo udruženje otišao i njegov prvi saradnik iz Saveta, kanadski teniser Vasek Pospišil.

Upravo je Pospišilov nedavni „nervni slom“ na terenu doveo do ivice kulminacije sukoba, on je tokom meča, iznerviran sudijskim odlukama, otkrio da je imao burnu raspravu sa prvim čovekom ATP Andreom Gaudencijem.

Razlog za to je bila ideja Novakovog saradnika da ujedini igrače tokom turnira u Majamiju, ne bi li se obezbedili bolji uslovi za treniranje i boravak, s obzirom na to da su teniseri obavezni da budu u karantinu tokom takmičenja.

„Gaudenci je vrištao na mene, sat i po vremena“, rekao je tada Pospišil.

Zašto nema podrške za Novaka?

Đoković je iznenadio teniski svet odlukom da ode iz Saveta igrača i da oformi nezavisno udruženje (PTPA).

Razlog za to je činjenica da ATP nije na najbolji način uspeo da kontroliše krizu nastalu u pandemiji virusa korona, igrači su ostajali bez novca, a Đokovićeva inicijativa da se kreira fond za pomoć nižerangiranim teniserima nije naišla na pravu reakciju.

Novak Đoković i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Novak se oglasio posle skandala i poslao jasnu poruku Rodžeru i Rafi

Novak je vukao ideju promena, ali toga nije bilo, Federer je zagovarao „jedinstvo“ i apostrofirao sve što je ATP uradio za sport, Nadal je takođe stao na stranu krovne organizacije, dok je Mari istakao da Gaudenciju, prvom čoveku ATP od prošle godine, treba dati vremena.

Sa takvim glasovima, Đokoviću je bilo teško da stigne dalje od pozicije „opozicije“, što ga sprečava da proces reformi ubrza i donese instant boljitak za kolege, ali i umanjuje kapacitet za predlaganje ideja i davanje solucija za rešavanje problema.

„Da li će Novakov projekat postati širi ili će nestati? Da li će dobiti širu podršku? Verovatniji scenario je da će sve pokrenuti širu debatu koja bi mogla da isprovocira reakciju ATP. Svakako, poznajući Novaka i koliko je on spreman da se bori da dobije ono što želi, ovo bi mogla da bude dugotrajna saga“, navodi Marka.  

O svemu tome je nedavno za Sputnjik sport govorio Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta.

► Kako je Novak upoznao čoveka sa magičnim rukama

► Da li je Amerika pronašla ono što čeka 18 godina?

► Britanac krivi Đokovića jer teniseri neće vakcinu?!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala