Putin: Ruska vakcina efikasna protiv svih do sad poznatih mutacija virusa korona

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin: Ruska vakcina efikasna protiv svih do sad poznatih mutacija virusa korona
Putin: Ruska vakcina efikasna protiv svih do sad poznatih mutacija virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Ruska vakcina efikasna je protiv svih do sada poznatih mutacija virusa korona, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je održao sastanak sa direktorom Ruskog fonda za direktne investicije Kirilom Dmitrijevim koji je i sam potvrdio ono što je predsednik rekao.

„To je dokazano na primeru britanskog soja, kao i velikog broja drugih mutacija. Zbog toga smatramo da, zaista, imamo jednu od najboljih svetskih vakcina i za slučaj mutacija virusa“, rekao je Dmitrijev.

Putin je rekao i da test-sistemi koji su proizvedeni u Rusiji otkrivaju praktično sve mutacije, dok je Dmitrijev dodao da je to jako važno jer su mutacije najveći izazov za čovečanstvo.

„Ali, Rusija je tu ispred mnogih drugih – i sa aspekta vakcine i sa aspekta testiranja“, rekao je Dmitrijev.

On je rekao i da će proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u čitavom nizu zemalja u inostranstvu postići pun kapacitet u aprilu.

Isporuka ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Direktor Instituta „Gamaleja“: Rusija može ceo svet da snabde vakcinom „Sputnjik Ve“

Pored proizvodnje u zemlji, postoje ugovori sa deset zemalja, sa 20 proizvođača, uključujući i one najveće u svetu.

„Indija i (Južna) Koreja već sada proizvode vakcinu, a u aprilu mnoga od tih preduzeća će postići pun kapacitet“, dodao je direktor RFPI.

U Rusiji su registrovane tri vakcine protiv virusa korona.

Prvu od njih, „Sputnjik Ve“, razvio je Centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije na osnovi dobro proučene platforme humanih adenovirusa.

Drugu vakcinu, „EpiVakKorona“, napravio je Državni naučni centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ na osnovu peptidnih antigena.

Treći preparat za prevenciju kovida 19 je „KoviVak“ sa celim virionom, koji je izradio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Više o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ možete saznati iz sledećeg priloga:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala