Direktor Instituta „Gamaleja“: Rusija može ceo svet da snabde vakcinom „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIsporuka ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Isporuka ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Ruski naučnici sposobni su da povećaju proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) kako bi snabdeli ceo svet, a kvalitet i bezbednost preparata ne izazivaju sumnju, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i akademik Ruske akademije nauka Aleksandar Gincburg.

„U početku, kada smo stvarali naš preparat, bilo mi je jasno da, bez obzira na to koliko novca da država da, neću moći da pokrenem proizvodnju koja bi mogla da obezbedi celu zemlju. A sada su planovi, blago rečeno, veći. Pitaju nas: Možete li da snabdete ceo svet? Odgovaramo: Možemo. Danas želimo da isporučimo ‘Sputnjik’ u još 50 zemalja“, rekao je Gincburg u intervjuu za list „Izvestija“.

Pri tome, prema njegovim rečima, „ako bi sada čitava svetska farmacija bila prinuđena da proizvodi samo vakcinu protiv kovida 19, za godinu dana na svim platformama moglo bi se proizvesti najviše 15 odsto preparata kojim treba da se vakciniše 7,5 milijardi ljudi. To je klinička činjenica. Stoga je odmah bilo jasno da je neophodno upotrebiti sve kapacitete zemlje... Odmah smo se ujedinili i počeli da radimo zajedno“, rekao je direktor Centra „Gamaleja“.

Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Rusija: Španija može da postane veliki centar za proizvodnju „Sputnjika Ve“ u Evropi

Objasnio je da je „sve to postalo moguće zahvaljujući neviđenom u svetu sistemu za prikupljanje podataka o kliničkoj upotrebi vakcina i taj sistem je kod nas stvoren upravo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Rusije pod ličnim nadzorom ministra Mihaila Muraška“.

„Sada postoji aktivni registar vakcinisanih ljudi, a više od milion ljudi vodi dnevnike samoposmatranja onlajn. Znamo za svaku nepredviđenu neželjenu reakciju. Stoga trenutno imamo sveobuhvatne podatke koji potvrđuju kvalitet i bezbednost vakcine i tih podataka sada ima toliko mnogo da više nikome nikome neće pasti na pamet da sumnja u njih“, istakao je on.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća od 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala