Da li će Jokić ispuniti želju pokojne legende?

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić na utakmici protiv Klivlenda
Nikola Jokić na utakmici protiv Klivlenda - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Srpski košarkaš Nikola Jokić je na pragu da ispuni jednu od poslednjih želja tragično preminule NBA legende, Kobija Brajanta.

Brajant, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, je u 26. januara 2020. godine poginuo u padu helikoptera u Los Anđelesu.

Kobi Brajant sa porodicom - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2021
Godinu dana od tragedije: Kobi je umro, ali je i dalje „živ“

Čuveni Amerikanac je tokom karijere osvojio pet šampionskih prstena NBA lige, dva puta bio MVP finala, a pojavio se na čak 18 Ol-star mečeva.

Pored brojnih drugih nagrada bio je i mentor mnogim košarkašima, ali i teniserima, pa je tako Novaku Đokoviću usadio „Mamba mentalitet“.

Kobi je početkom 2019. godine u seriji objava raznim košarkašima dao zanimljive izazove, a među njima bio je i naš Nikola Jokić.

Dianđelo Rasel je dobio zadatak da dođe do Ol-star meča, Pol Džordž da bude najbolji defanzivac sezone, a Jokić – da bude najkorisniji igrač lige, MVP.

​To je bio poslednji javni izazov koji je Brajant dao svojim naslednicima, a za sada je samo jedan od njih trojice isti ispoštovao.

Rasel je iste sezone uspeo da se nađe na Ol-star utakmici, Džordž još nije bio ni blizu defanzivnog igrača godine, a Jokić bi vrlo brzo mogao da postane MVP.

Centar Denver Nagetsa trenutno vodi u borbi za prestižnom nagradom, ispred centra Filadelfije Džoela Embida, krila Milvokija Janisa Adetokumba i beka Bruklina Džejmsa Hardena.

Takođe, reprezentativac Srbije iza sebe ima najbolju sezonu u istoriji NBA lige kada se gleda takozvani PER, koji kod njega iznosi 34,36.

PER je statistički parametar koji je kreirao Džon Holindžer i koji meri doprinos svakog igrača uzimajući u obzir i faktore koji se, na primer, ne razmatraju u računanju indeksa.

Holindžer je analizirao indeks korisnosti igrača i prilagodio ga u zavisnosti od toga da li ekipa tog igrača igra brže ili sporije, koliko minuta igrač provodi na terenu i koliko doprinese za to vreme.

Lebron Džejms u bolovima zbog povrede zglova - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Sve se namešta da Jokić ispiše istoriju srpske košarke u Americi

Iako američki mediji i dalje nisu u potpunosti sigurni da bi Nikola trebalo da bude MVP, ukoliko bude zadržao trenutni nivo, ne dati mu nagradu bi se kosilo sa logikom.

Jokićev PER je trenutno bolji od najboljeg u istoriji, koji je ostvario Janis Adetokumbo sezone 2019/20 i koji iznosi 31,86, pa je malo verovatno da Srbin neće izbiti na čelo večne liste ovog statističkog poretka.

U korist njegovog slučaja ne ide samo PER, već i čista statistika, koja kaže da Jokić ove sezone beleži 26,8 poena (57% iz igre), 11,1 skok, 8,5 asistencija, 1,6 ukradenih lopti i 1,2 blokade po meču.

​U MVP trci će bitan biti i konačni plasman ekipe svakog igrača, kao i broj odigranih utakmica tokom sezone.

Jokić ove godine nije propustio nijedan meč, Adetokumbo je pauzirao nekoliko puta, dok je Embid zbog povrede bio van terena više od tri nedelje.

Denver je trenutno petoplasirana ekipa Zapada, dok Netsi i 76ersi zauzimaju prvo, odnosno drugo mesto Istoka.

Ekipa iz Kolorada neće nužno morati da ima bolji učinak od svih u kojima se nalaze MVP kandidati, ali će daleko lošiji plasman na kraju sezone, ukoliko do njega dođe, svakako uticati na odluku glasača.

Jokiću MVP nagrada može da iščezne i zbog toga što standardizovan sistem za određivanje najboljeg u sezoni ne postoji, odnosno zbog toga što suva statistika nije sve.

​Glasanje za MVP-a se često pretvara u takmičenje u popularnosti, pa tako reč „najkorisniji“ nije uvek ono što je najbitnije u odabiru najkorisnijeg igrača sezone.

Američki mediji nastavili da nipodaštavaju Nikolu Jokića /video/

Primera radi, 2011. godine je MVP bio ruki Derik Rouz, plejmejker Čikago Bulsa koji su sa njim na terenu bili bolji sa ukupno šest poena na 100 poseda.

Iste sezone Dvajt Hauard je vodio Orlando Medžik sa +8 dok je bio na terenu na 100 poseda, čime je, po definiciji, bio bolji od Rouza.

Tu se u raspravu mešaju PER, učinak ekipe, statistika, broj odigranih utakmica, popularnost i mnogo toga drugog, zbog čega su mnogi kritikovali NBA ligu.

Da li će Jokić biti MVP vreme će pokazati, ali utisak je da će morati da bude više nego bolji od ostalih kako bi mu u Americi bilo ukazano poštovanje koje zaslužuje.

​► Evropa nije bila mesto gde je mogao da poraste „srpski jednorog“

Jokićeva borba protiv nepravde; „Presmešno i nenormalno“

Srbiju je napustio na mala vrata, a sada svoj prostakluk brani – Srbijom?!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala