Moskva: Činimo sve da se spreči vojni scenario u Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Rusija će nastaviti da preduzima sve moguće političke napore kako bi se sprečio vojni scenario u Donbasu, rekao je potpredsednik Saveta federacije Konstantin Kosačov, reagujući na izjavu šefa Pentagona Lojda Ostina koji je rekao da je Vašington spreman da podrži Kijev u slučaju sukoba sa Rusijom.
„Prebacivanje krivice na nevinog, drugačije se to ne može nazvati. Kijev već mesecima radi na nagomilavanju svojih snaga u zoni konflikta iako je to direktno zabranjeno Sporazumima sa OEBS“, rekao je Kosačov.

On je podsetio na nedavnu izjavu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine da je doneta odluka o povećanju broja vojnika u pravcu Krima kako bi se „lakše reagovalo na pretnje“, kao i da će broj  vojnika biti povećan i u Donbasu.

„To je očigledno odstupanje od Minskih sporazuma, koji nemaju alternativu što je potvrđeno i tokom razgovora lidera Rusije, Nemačke i Francuske. Sve je jasno. A tu se uključuju SAD koje otvoreno podstiču ukrajinske vlasti na eskalaciju“, naveo je senator.

On je dodao da Rusija preduzima preventivne mere kako bi osigurala svoju odbrambenu sposobnost.

Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Rusija: Stav Kijeva prema Donbasu je ciničan i potpuno neodgovoran

Senator Aleksej Puškov kaže da Kijev ne bi trebalo mnogo da se oslanja na SAD u slučaju da Ukrajina pokrene vojnu operaciju protiv Donbasa.

Podsetimo, Vašington je obećao da neće ostaviti Kijev jedan na jedan sa protivnikom u slučaju eskalacije sukoba u Donbasu, saopšteno je nedavno na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, tokom telefonskog razgovora ministra odbrane Ukrajine Andreja Tarana sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom ukrajinski ministar je obavestio američkog kolegu o situaciji na kontakt-liniji u Donbasu, optuživši Rusiju da ne želi da poštuje režim prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala