Rusija: Stav Kijeva prema Donbasu je ciničan i potpuno neodgovoran

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov
Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Ukrajina i dalje uporno izbegava svoje obaveze poštovanja primirja, bezbednosna situacija u Donbasu se nije poboljšala, izjavio je predstavnik Rusije u kontakt grupi Boris Grizlov. Pregovori kontakt grupe za Donbas su danas prošli u formatu video konferencije.
„Kontakt grupa je razgovarala o bezbednosnoj situaciji u Donbasu. Situacija se, nažalost, nije poboljšala. Protekle dve nedelje ponovo je zabeleženo granatiranje stambenih zgrada i škola iz pravca Ukrajine, kao i novi slučajevi granatiranja civilnog stanovništva. Ukrajinska vojska nastavlja da razmešta vojnu opremu u naseljenim mestima. Borbe pod okriljem civila predstavljaju ratne zločine, a ukrajinske vlasti i komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da uvuku što više vojnika u izvršenje ovih zločina“, naveo je Grizlov.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Kremlj: Ukrajina nije ispunila Minske sporazume, za razloge pitati Kijev

Prema njegovim rečima, kontakt grupa je diskutovala o nedavnim izjavama koje su došle iz Ukrajine uključujući i one na temu incidenta od 26. marta.

„Kijevski političari se prave, da se trude da sačuvaju živote ukrajinskih vojnika. Međutim, nije bilo reakcije na očigledno ubistvo snajperom 71-godišnjeg stanovnika Donbasa, državljanina Ukrajine. Ovakav stav Kijeva je ciničan i potpuno neodgovoran“, rekao je.

Grizlov je primetio da rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine nije javno izdalo naredbe o prekidu vatre, što je trebalo da uradi još pre osam meseci u skladu sa merama dogovorenim 22. jula 2020. godine o jačanju primirja. 

„Međutim, danas je, predlažući da se ponovo usvoji deklaracija o režimu prekida vatre, Ukrajina zapravo potpisala da ranije nije poštovala preduzete mere za jačanje primirja. Predlozi Donbasa za rešavanje sukoba i dalje se ignorišu. Kijev bi trebalo da shvati, da ni u kontakt grupi, ni u 'normandijskom formatu' niko nema ovlašćenje i kompetencije da menja Minske sporazume i da bez odluke Saveta Bezbednosti UN liši Donbas mandata za rešavanje sukoba“, rekao je Grizlov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala