Kremlj: Ukrajina nije ispunila Minske sporazume, za razloge pitati Kijev

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Ukrajinska strana ne ispunjava Minske sporazume i odluke pariskog samita „normandijske četvorke“, pitanje o razlozima za to trebalo bi uputiti vlastima u Kijevu, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Nema potrebe komplikovati situaciju. Postoji Minski paket mera ispod kojeg su potpisi predsednika Rusije, predsednika Francuske, kancelara Savezne Republike Nemačke i predsednika Ukrajine i koji su podržali šefovi dve samoproglašene republike. Ne treba ništa komplikovati, samo treba pogledati i ponovo pročitati ovaj dokument da bi se videlo da ih, nažalost, Kijev nije ispunio“, objasnio je predstavnik Kremlja.

Peskov je dodao da je postojao i dokument koji je potpisan nakon pregovora u Parizu. „Ista stvar – većina sporazuma nije sprovedena. Zašto ukrajinska strana ne ispunjava ove sporazume pitanje je koje treba uputiti ukrajinskoj strani“.

Portparol je naglasio da je Minski paket mera „i dalje jedina osnova za rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine“ i da je u njemu zabeležen jasan redosled akcija za prevazilaženje sukoba. „Takođe su važni skup mera, njihov sadržaj, suština preduzetih radnji i njihov redosled“, rezimirao je Peskov.

Putin, Merkelova i Makron će razgovarati o Donbasu

Portparol Kremlja rekao je i da predsednik Rusije Vladimir Putin tokom predstojećeg kontakta sa liderima Nemačke i Francuske, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, planira da razgovara o situaciji na jugoistoku Ukrajine, ali da se ne očekuju konkretne odluke.  

„Teško da je moguće liderima tri zemlje uskratiti pravo na razmenu mišljenja o eskalaciji napetosti na jugoistoku Ukrajine“, istakao je Peskov.

On je istovremeno naveo da nije moguće rešiti pitanje eskalacije situacije bez učešća zvaničnog Kijeva.

U glavnom gradu Belorusije u februaru 2015. godine potpisan je dokument pod nazivom „Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma“, koji se češće naziva „Minski sporazumi“ ili „Minsk 2“, za razliku od Minskog protokola i Minskog memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine. Sporazum Minsk 2 trebalo je da doprinese prekidu borbenih dejstava između Ukrajine i nepriznatih republika stvorenih na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti i da postavi temelje za mirno političko rešavanje sukoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala