Grupa od 70 britanskih poslanika protiv unutrašnjih kovid pasoša

© AP Photo / JESSICA TAYLORBoris Džonson u britanskom parlamentu
Boris Džonson u britanskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Grupa od 70 britanskih poslanika iz različitih partija pokrenula je kampanju protiv uvođenja kovid pasoša za upotrebu unutar zemlje. Oni tvrde da bi vakcinacioni sertifikati, kao uslov za odlazak na posao, utakmicu ili u pabove, bili diskriminatorski.

Kako su naveli, takvi sertifikati ne bi smeli da ograničavaju pristup opštim uslugama, preduzećima i radnim mestima.

Zagovornici uvođenja domaćih kovid pasoša navode da bi oni pomogli u otvaranju ekonomije i smanjivanju rizika od širenja zaraze, dok protivnici kažu da oni ne bi bili fer i bili bi rizik za diskriminaciju, prenosi britanski „Indipendent“.

Ideja o uvođenju unutrašnjih kovid pasoša, kojima bi njihovi nosioci mogli da uđu na javne događaje ili u restorane, pojavila se paralelno sa onom o kovid pasošima za međunarodna putovanja. Međutim, poslanici koji se protive uvođenju unutrašnjih kovid pasoša, kažu da su „međunarodna putovanja luksuz, dok je učestvovanje u aktivnostima svoje zajednice osnovno pravo“.

„Unutrašnji kovid pasoši su preveliki autoritarni korak. Ne pobeđujemo virus diskriminacijom i ugnjetavanjem, već edukacijom, vakcinacijom i međusobnom podrškom“, rekla je baronesa Šami Čakrabarti, članica gornjeg doma britanskog parlamenta ispred Laburističke partije, koja je inače i advokat i dugogodišnji aktivista za ljudska prava.

Vođa laburista Keir Stermer rekao je da bi predloženi dokument bio protivan „britanskom instinktu“ ukoliko virus bude stavljen pod kontrolu na druge načine.

Premijer Boris Džonson naveo je da bi institucije pojedinačno mogle da odlučuju da li će tražiti unutrašnji kovid pasoš.

Dodao je da će vakcinacioni sertifikati sigurno biti potrebni kod međunarodnih putovanja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala