Da li je Amerika pronašla ono što čeka 18 godina?

© AP Photo / Wilfredo LeeAmerički teniser Sebastijan Korda
Američki teniser Sebastijan Korda - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Pravi primer izreke da iver ne pada daleko od klade je Sebastijan Korda, sin čuvenog tenisera Petra Korde, koji tek da je počeo karijeru, a već obećava da će ići očevim stopama i Amerikanci u njemu vide ono što godinama čekaju.

Sebastijan Korda je rođen na Floridi 5. jula 2000. godine, a nešto manje od 21 godine kasnije uspeo je da se plasira u svoje prvo četvrtfinale jednog Mastersa.

Taj uspeh ostvario je u Majamiju, tri godine ranije nego što se za isti izborio njegov otac 1991. u Montrealu.

„Oči su mi uperene u Seba Kordu. Baš mi se sviđa njegova priča i želim da vidim da li u njemu imamo novu zvezdu“, rekao je Endi Rodik, koji je poslednji Amerikanac koji je osvojio jedan Grend slem.

Njemu je to pošlo za rukom na US openu 2003. godine, pa Sjedinjene Države od tada čekaju na novog Grend slem šampiona, a u Kordi vide jedan upravo takav potencijal.

Njegov otac Petr Korda, legenda češkog tenisa, je nekadašnji šampion Australijan opena i drugi teniser planete.

Mladi Sebastijan još nije ostvario nijedan uspeh koji je vredan poređenja sa očevim, ali ako je suditi po do sada prikazanom, vrlo je moguće da se to uskoro desi.

Korda briljira ove sezone, što najbolje oslikavaju rezultati u Majamiju, gde je zabeležio pobede protiv Radua Albota, Fabija Fonjinija, Aslana Karaceva i Dijega Švarcmana.

​Favorit je bio samo u prvom kolu protiv Albota, dok je protiv Švarcmana zabeležio prvu Top 10 pobedu u karijeri.

„Moji roditelji veruju u sitne korake. Preda mnom je mnogo godina, a svaka pobeda je dobrodošla. Ja ću uvek da budem fokusiran na sebe i na rad, a nadam se da ću jednog dana ostvariti nešto od onoga što je ostvario moj otac“, rekao je Korda posle plasmana u četvrtfinale.

Kordina sportsko-porodična priča se ne završava na ocu, pošto se tenisom profesionalno bavila i njegova majka, koja je u jednom trenutku bila među najboljih 30 na svetu.

A, to nije sve...

„Mislim da imam jedan od najboljih timova oko sebe. Moj otac je Grend slem šampion, majka mi je bila u Top 30. Radek Šćepanek mi je kao brat, stalno se čujemo. Andre Agasi mi je mentor i prijatelj. Ne znam kako možete da imate bolji tim oko sebe“, objasnio je Korda.

Sebastijan je visok čak 196 centimetara, ali se za svoju visinu izvrsno kreće, dok poseduje i karakteristike svakog visokog igrača – dobar servis i snažan forhend.

Utisak je da se u njegovoj igri ništa – pa ni bekhend – ne može smatrati osetnom slabošću, kao što je bio slučaj kod tenisera sličnih njegovoj građi.

​Poređenja trenutno ima mnogo, a omaleni Švarcman je primetio jedno tokom njihovog međusobnog duela, kada ga je stavio u isti „koš“ sa Tomašom Berdihom, nekada četvrtim na svetu.

„Danas je udarao lopticu veoma snažno. Ima dobar tajming, dobar servis, dobro se kreće. Deluje kao da je na ATP turu već mnogo godina. Pun je samopouzdanja i siguran sam da će napredovati u renkingu ove godine“, objasnio je Švarcman.

Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Britanac krivi Đokovića jer teniseri neće vakcinu?!

Korda je pred Majami zauzimao 87. mesto na planeti, a plasmanom u četvrtfinale je obezbedio skok na barem 64. poziciju. Ukoliko napravi još jedno iznenađenje ući će među najboljih 50.

Malo je reći da je dvadesetogodišnjak sa Floride privukao pažnju javnosti. Njegovi mečevi trenutno su glavna teniska tema u Americi, a pohvale stižu sa svih strana.

Korda pred sobom ima verovatno najveći izazovu karijeri, pošto će se za polufinale Majamija boriti sa zahuktalim Rusom, Andrejom Rubljovim.

Rubljov i Korda se nikada do sada nisu sastajali, a njihov duel igraće se u noći između četvrtka i petka.

Federerova arogancija – šta su za njega „neke nedođije“?

Ratnik Medvedev nije mogao da hoda, ali je „slomio“ rivala /video/

„Nije trebalo to da uradim, ali sam pobesneo“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala