Srpski fudbalski ratnik – srušio je „veliku Albaniju“ i spasao Srbiju poraza koji bi je skupo koštao

© AP Photo / Darko VojinovicStefan Mitrović skida zastavu „velike Albanije“
Stefan Mitrović skida zastavu „velike Albanije“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Karijera zamenika kapitena fudbalske reprezentacije Srbije Stefana Mitrovića obeležena je brojnim dobrim, ali i lošim reakcijama, sjajnim potezima i greškama, ali dve situacije sa reprezentativnih utakmica su zasigurno već obezbedile mesto u istorijskim knjigama o srpskom fudbalu.

Tridesetogodišnjak iz Beograda je tokom karijere nastupao za Petržalku, Brno, Metalac, Kotrijk, Benfiku B, Valjadolid, Frajburg, Gent i Strazbur, tek povremeno je dobijao pozive u reprezentaciju Srbije, ali je uvek bilo jasno da je bio kadar stići, uteći i na strašnom mestu postojati. 

Aleksandar Mitrović proslavlja gol protiv Portugalije, rekordni 39. u dresu reprezentacije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Sve je počelo od Hrvata – ispisane nove stranice istorije Srbije! /video/

Odmah po dolasku Dragana Stojkovića Piksija na kormilo Orlova bilo je jasno koliko poverenje on ima u Mitrovića, s obzirom na to da ga je i protiv Portugalije i protiv Irske uvrstio u startnu postavu, dodelivši mu zadatak centralnog defanzivca.

I ne samo to, već mu je dao ulogu zamenika kapitena, odnosno prvog čoveka ekipe odmah iza Dušana Tadića, što mu je dalo dodatni značaj, ali i pritisak jer je bilo jasno da nije bio najsigurniji u sebe i da je imao veliki strah od greške.

Mitrović je reprezentaciju Srbije predstavljao u 23 utakmice, a dve su obeležile njegovu celokupnu karijeru i obezbedile mu mesto u srcima srpskih zaljubljenika u fudbal. 

Dron je pao 

Tog sudbonosnog 14. oktobra 2014. godine Orlovi su dočekali Albaniju u kvalifikacionom duelu za Evropsko prvenstvo, a tema večeri je bilo sve samo ne fudbal.

Određen deo navijača Albanije je uspeo da se „prošvercuje“ na stadion, pa je to rešio da proslavi tako što je na teren poslao dron sa jasnom provokacijom.

Na letelici na daljinsko upravljanje nalazila se albanska zastava sa porukom na kojoj je bila mapa takozvane „velike Albanije“.

​Stefan Mitrović je bio taj koji je uspeo da dohvati zastavu i skine je iz vazduha, nakon čega je usledio sukob sa fudbalerima Albanije, kao i uletanje navijača Srbije koji su krenuli u obračun sa gostujućim fudbalerima.

Stefan Mitrović gol - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
U redu, lopta je prešla, ali — preko čega su Srbi sve prešli? /video/

Srbija, ipak, nije pala

Mitrović je u međuvremenu imao još nekoliko dobrih partija za nacionalni tim, ali nijedna se nije istakla kao ona protiv Portugalije u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Orlovi su remizirali sa Portugalijom u Beogradu najviše zahvaljujući upravo štoperu Strazbura, koji je u poslednjim sekundama utakmice praktično preuzeo posao golmana i dva puta za samo nekoliko sekundi spasao svoju ekipu.

Prvo je sa gol-linije skinuo loptu koju je šutnuo Kristijano Ronaldo, zbog čega su Portugalci podneli zvaničnu žalbu, a onda izblokirao udarac Bernarda Silve sa svega nekoliko metara.

Iako je Srbija nadigrala aktuelnog šampiona Evrope na „Marakani“, veoma lako je mogla da ostane bez ijednog boda. Mogla je, da nije bilo Stefana Mitrovića.

Time je ostala u aktivnoj trci za prvo mesto u kvalifikacionoj grupi, koje vodi direktno na Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Portugalski mediji grme: Opljačkani smo, skandal u Beogradu

Piksi šmekerski odgovorio Portugalcima na pitanje o „fantomskom golu“

Oglasio se sudija kojeg slavi Srbija – zbog Ronalda je napravio novu grešku!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala