U redu, lopta je prešla, ali — preko čega su Srbi sve prešli? /video/

© Foto : Printskrin/SportklubStefan Mitrović gol
Stefan Mitrović gol - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Portugalci s pravom kukaju na sav glas zbog onog što im se dogodilo u Beogradu jer Kristijanu Ronaldu nije priznat čist gol... Ali, to je fudbal, to je sport, a greške su njegov sastavni deo. Ipak, ako neko zna šta je krađa i šta je nepravda, onda je to sasvim sigurno Srbija.

Činjenica je da je lopta koju je kapiten Portugalije Kristijano Ronaldo poslao pored Marka Dmitrovića prešla gol-liniju, pre nego što je izbacio Stefan Mitrović, ali je isto tako činjenica da je i Srbija nebrojeno puta, od plivanja, preko atletike i košarke, pa sve do fudbala, brutalno pljačkana na sportskim borilištima.

ČAVIĆ OSTAO BEZ ZLATA, A STIGAO PRVI!

Jedna od najvećih krađa dogodila se na Olimpijskim igrama u Pekingu, sada već davne 2008. godine, kada je najboljem srpskom plivaču Miloradu Čaviću ukradeno zlato ispred nosa. I to bukvalno!

Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Piksi šmekerski odgovorio Portugalcima na pitanje o „fantomskom golu“

U finalu trke na 100 metara delfin stilom u žiži su se našli neprikosnoveni Amerikanac Majkl Felps i srpski heroj Milorad Čavić.

Jasno je da je Amerikanac bio favorit, ali je Čavić bio neko ko može da iznenadi i ugrozi njegovu dominaciju. I uspeo je u potpunosti u tome, viđena je prava drama u finalu, a ostaće upisano da je tog 16. avgusta možda i učinjena najveća nepravda prema jednom čoveku.

Čavić je prvi stigao do cilja, i dotaknuo zid, ali je prema organizatorima Felps bio pobednik i okitio se rekordnom osmom medaljom na Olimpijskim igrama. Navodno je Felps bio brži za jednu stotinku, ali je to neprihvatljivo.

Posle brojnih žalbi zbog „krađe veka“ saopštenjem se oglasila i kompanija „Omega“, merilac vremena, pokušavajući da otklone nedoumice tog sramnog čina.

„Kod sistema 'tač ped' mora da se razume da ima ogromne, ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster. Video je jasan, Čavić je dotakao taster pre Felpsa, ali je klizao kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno ga udario pre Čavića“, stajalo je u saopštenju.

Ipak, ostao je gorak ukus zbog svega što su u Kini uradili Srbiji i Miloradu Čaviću, kojem je pripala srebrna medalja za utehu, umesto zlatne.

KOŠARKAŠI POKRADENI NA SP U TURSKOJ!

Jasno je da ta krađa nije jedina koja se dogodila našim sportistima. Šta tek reći za istanbulsku pljačku kakvu košarkaški svet verovatno do tog 11. septembra 2010. godine nije video?!

U polufinalu Mundobasketa u Turskoj, u dvorani „Sinan Erdem“ učenici selektora Dušana Dude Ivkovića su pokradeni na pravdi boga u režiji sramnih sudija.

Srbija je izgubila 83:82, a čitav niz skandaloznih sudijskih odluka je uticao na konačan rezultat. Poveli su „orlovi“ košem Novice Veličkovića 4,3 sekunde pre kraja da bi domaćin, debelo poguran arbitrima uspeo da dođe do pobede i ode na megdan Amerikancima u finalu.

Bogdan Tanjević je tražio tajmaut, posle kojeg je lopta stigla do Kerema Tunčerija. I ništa tu ne bi bilo sporno da pomenuti košarkaš Turske nije prolazio uz aut-liniju i da jednom nogom nije izašao izvan igrališta, ali sudije to nekim čudom „nisu videle".

Akcija je nastavljena i koš koji je Tunčeri postigao neposredno pred zvuk sirene je označio koš za veliki trijumf Turske. Bila je to velika sramota, a čak se ni Boša Tanjević nije udostojio da pogleda istini u oči i prizna da je Srbija tog dana brutalno opljačkana. Pokradena!

„Još uvek sanjam!“, rekao je dan posle trijumfa Tanjević, da bi dve godine docnije poručio da su tvrdnje da je „bio aut" smešne i neosnovane.

„Ja sam video petu koja je iznad aut linije, noga koja se odbacuje od terena. Sve je bilo kao u nekom magnovenju, kao splet neverovatnih slučajnosti. Da se razumemo, čak i da je Tunčeri obišao teren, koš se priznaje ukoliko sudije tako kažu“, bio je brutalan prema Srbiji Bogdan Tanjević.

Demoralisani košarkaši Srbije su poraženi u meču za bronzu od Litvanije rezultatom 99:88, dok su Amerikanci deklasirali Tursku u finalu 81:64.

SVI VIDELI PENAL NAD MITROVIĆEM, OSIM BRIHA!

Ni fudbal nije prošao bez posledica. Srbija i te kako pamti i nikada neće zaboraviti krađu sa Mundijala u Rusiji pre tri godinem, kada je Aleksandar Mitrović, novi rekorder po broju golova za nacionalni tim  39, mučki oboren u šesnaestercu Švajcarske.

Vukli su ga i bacili na travu kapiten Lihštajner i štoper Fabijan Šer, ali je nemački arbitar Feliks Brih odlučio da se ne oglasi. Zbog čega? Teško da ćemo to ikada saznati. Srbija je upravo golom Mitrovića vodila 1:0, a na kraju su „sajdžije“ preokrenule i slavile 2:1. 

​„Orlovi“ su morali da okončaju takmičenje već u grupnoj fazi Svetskog prvenstva 2018. godine, dok su Švajcarci sa Brazilom prošli u nokaut fazu. Jasno je da bi epilog bio drugačiji da je Brih pokazao na belu tačku.

Ali, pričamo o tome šta bi bilo, da je bilo...

Tako da, ovaj „fantomski gol“ zbog kojeg plaču Portugalci, je ništa u odnosu na sve nepravde koje je pretrpela Srbija. 

Prava je šteta što srpski tim u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, nažalost, neće imati podršku Nemanje Matića, fudbalera Mančester junajteda koji je jesenas odlučio da stavi tačku na reprezentativnu karijeru.

O tome, a i drugim gorućim temama u srpskom fudbalu, Matić je nedavno govorio za Sputnjik sport u emisiji „Miljanov korner“.

► Bura se ne stišava – Portugalci se žalili UEFA!

► Piksi otkrio za Sputnjik ko menja Milenkovića, i kako se stiže do Katara

► Piksijevi ratnici se vratili „iz mrtvih“ i remizirali sa šampionom Evrope!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala