Rusija pravi novi centar nuklearne medicine

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaGenetički naučni centar
Genetički naučni centar  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Uskoro će se u Rusiji pojaviti novi centar nuklearne medicine, u kome će se koristiti napredna tehnologija za dijagnostiku i lečenje teških bolesti. Sporazum o saradnji u razvoju centra potpisan je u Ministarstvu nauke Rusije.

Sporazum su potpisali ministar nauke Rusije Valerij Faljkov, predsednik Nacionalnog istraživačkog centra „Instituta Kurčatov“ Mihail Kovaljčuk i direktor Ruskog naučnog centra za hirurgiju (RNHC) „Petrovski“ Konstantin Kotenko.

Osnovni zadatak budućeg centra je razvoj inovacionih tehnologija nuklearne medicine u Rusiji, sprovođenje kliničkih ispitivanja i uvođenje u kliničku praksu novih metoda i opreme za radioterapiju, priprema visokokvalifikovanih naučnih, medicinskih i inženjerskih kadrova u oblasti nuklearne medicine i širenje međunarodne saradnje u toj sferi.
Ćelije raka napadaju organizam - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Molekularni termometri: Ruski naučnici napravili nov korak u borbi protiv raka

Među perspektivnim zadacima Centra nuklearne medicine je razvoj pilot-projekata tipskih centara za nuklearnu medicinu i radioaktivnu terapiju, kao i njihova masovna upotreba u regionima Rusije.

Centar će biti napravljen u okviru realizacije federalnih naučno-tehničkih programa razvoja sinhrotronih i neutronih istraživanja i istraživačke infrastrukture 2019-2027. godine.

„Najsmeliji projekti i revolucionarne ideje najčešće se rađaju u ovim interdisciplinarnim partnerstvima. Sporazum između 'Instituta Kurčatov' i 'Ruskog naučnog centra za hirurgiju' postaće polazna osnova za zajednička visokotehnološka istraživanja u zdravstvu i njihovo uvođenje u kliničku praksu“, rekao je Faljkov.

Kovaljčuk je izjavio, da će objedinjenje potencijala „Instituta Kurčatovo“ i RNCH doprineti „kvalitativno novom“ razvoju domaće nuklearne medicine i dobijanju značajnih rezultata za zdravstveni sistem Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala