Molekularni termometri: Ruski naučnici napravili nov korak u borbi protiv raka

© FotoliaĆelije raka napadaju organizam
Ćelije raka napadaju organizam - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusko-finski tim naučnika, zajedno sa ekspertima sa Nacionalnog istraživačkog tehnološkog instituta „MISiS“, napravio je super-senzibilne molekularne termometre. Prema rečima autora, ovaj uređaj će povećati preciznost i efikasnost terapija različitih oblika tumora. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu „Materials & Design“.

Neke perspektivne metode lečenja tumora, kao što su fotodinamička i fototermička terapija, zahtevaju redovna i precizna merenja temperature živih organizama na nivou pojedinačnih molekula, saopštili su naučnici. 

Na promer, tokom fotodinamičke terapije tumor se zrači laserom da bi se aktivirao unapred primenjeni lek, što dovodi do zagrevanja tkiva tumora. Da bi se izazvao odgovor posle terapije, tumor se može zagrejati na 42-45 stepeni. Daljim povećanjem temperature bi došlo do presavijanja proteina i oštećenja susednih zdravih tkiva.
DNK - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Urođena zaštita: Naučnici otkrili ko ne boluje od raka

Teoretski proračuni i postojeći termometri, prema rečima naučnika, veoma su nezgodni za korišćenje i ne daju precizne mere. Rešavajući ovaj problem, grupa naučnika je sintetizovala supstance, koje mogu da rade kao super-senzibilni termometri na molekularnom nivou.

„Molekularni termometri su klasa supstance, čije optičke karakteristike mogu da se menjaju zajedno sa temperaturom. Sintetizovali smo dve takve supstance i proučili njihova luminiscentna svojstva. Prilikom zagrevanja spektra njihove emisije i „životni vek“ fluorescencije se menjaju, što je dovoljno da se promena temperature zabeleži sa tačnošću od 0,1 stepen. Temperatura se očitava na istoj opremi koja se koristi za zračenje primenjenog leka“, rekao je ekspert laboratorije „Biomedicinskih nanomaterijala „MISiS“ Roman Akasov.

Sintetizovane supstance spadaju u dobro proučenu vrstu porfirina rastvorljivih u vodi i, prema autorima studije, razlikuju se od ostalih molekularnih termometara zbog lakoće sinteze i modifikacije.

Laborant testira hemijski sastav farmaceutskog preparata u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2020
U Rusiji razvijen test za genetsko istraživanje tumora

Naučnici su prilikom procene toksičnosti dobijenih termometara otkrili da je jedno od jedinjenja koje je ozračeno laserom veoma toksično. Ova kombinacija će omogućiti da se supstanca koristi ne samo kao molekularni termometar, već i kao punopravni fotodinamički lek sa ugrađenom termometrijom, sposoban da se bori protiv tumorskih ćelija.

U istraživanju su učestvovali naučnici Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, Instituta fizičke hemije i elektrohemije „Frumkin“ Ruske akademije nauka, Instituta opšte i neorganske medicine „Kurnjakova“, Tehnološkog univerziteta „Lapenrant“ iz Finske, Instituta „MISiS", Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta „Sečenov“ i Povoložskog državnog tehnološkog univerziteta. Istraživanja su bila u okviru projekta RNF №19-13-00410.

Sledeći zadatak naučnika će biti istraživanje fotofizičkih svojstava dobijenih porfirina prilikom dugotrajnog zračenja u okviru fotodinamičke terapije. Planirano je i da se nastavi potraga za novim lekovima kombinovanog delovanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala