Nafta u zamenu za vakcine: Maduro pokrenuo neobičnu inicijativu

© Sputnik / Karolina Kabral / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro pokrenuo je neobičnu inicijativu. On je došao na ideju da se isporuke vakcina protiv virusa korona u Venecuelu plaćaju naftom, jer su zemlji „vezane ruke“ zbog američkih sankcija.
„Danas sam odobrio isporuke nafte u zamenu za vakcine. Venecuela ima tankere za prevoz nafte i klijente koji kupuju naftu, pa bismo mogli da pošaljemo deo proizvedene nafte za kupovinu neophodnih vakcina“, izjavio je političar za televiziju „VTV“.

Prema rečima Madura, zvanični Karakas preduzima pravne i sudske mere kako bi oslobodio sredstva zamrznuta na državnim računima u drugim zemljama posredstvom sankcija radi plaćanja vakcina u okviru međunarodnog mehanizma „Kovaks“. Međutim, kako je rekao, na taj način će biti omogućeno dobijanje svega 20 odsto neophodne količine preparata.

Zastave SAD i Venecuele - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2020
Zaharova: Amerika sankcijama protiv Venecuele blokirala više od 116 milijardi dolara

Drugi način snabdevanja stanovništva vakcinama je plaćanje naftom, objasnio je predsednik i istakao da je Venecuela spremna na to i da nikoga ne namerava da moli.

Potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez izjavila je u sredu da se u stranim bankama čuva više od sedam milijardi dolara kojima vlasti zemlje ne mogu da pristupe zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika.

S tim u vezi, Maduro je naglasio da, ukoliko vlada ne uspe da obezbedi oslobađanje svojih resursa kako bi platila vakcine, pronaći će potrebna sredstva iz drugih izvora.

Prema zvaničnim podacima, broj potvrđenih slučajeva obolelih od virusa korona je u Venecueli premašio 156.000, a preminulo je 1.555 osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala