Kosovo nije država čak ni u virtuelnom svetu: Srbi podižu svoju zastavu

CC0 / PublicDomain / Srbija i Kosovo
Srbija i Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Koliko god se trudila da to dokaže, takozvana "Republika Kosovo" nije država - čak ni u virtuelnom prostoru. Dok lobiranjem pokušava da se izbori za svoj internet domen, mladi Srbi sa Kosmeta osnivaju prvu hosting firmu koja će izdavati domaće domene sa srpskom oznakom. Isticanje naše zastave i na internetu treba da pokaže da je Kosovo Srbija.

U pokušaju da Kosovo proglase nezavisnom državom, albanski lobisti već godnama se bore da dobiju domen (.ks) ili (.ks), međutim, bezuspešno. Čak i institucije u Prištini, kao što je Vlada Kosova, imaju internet adrese koje su za ozbiljne korisnike globalne mreže informacija čak i pomalo neozbiljne (www.rks-gov.net). Oznaka "rk" koja upućuje na to da je reč o "Republici Kosovo" uvek je predstavljena uz druge znakove.

Kosovo je Srbija i u virtuelnom svetu

Milan Marjanović iz "Digitalne Srbije" za Sputnjik otkriva da albanski lobisti rade sve kako bi se domogli domena. Zatražili su ga od AJKAN-a (ICANN), svetske intenet korporacije koja je u početku radila pod okriljem Vlade SAD, a danas je neprofitna organizacija odgovorna za protokol na intenetu u celom svetu, pa tako i za adrese, odnosno kodove zemalja.

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIDomen na internetu je lična karta, potvrda da država postoji, takozvano Kosovo nije ga dobilo.
Kosovo nije država čak ni u virtuelnom svetu: Srbi podižu svoju zastavu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Domen na internetu je lična karta, potvrda da država postoji, takozvano Kosovo nije ga dobilo.

"Albanci ne mogu tek tako da dobiju domen, jer je u toj organizaciji jako puno država koje nisu priznale Kosovo. U njoj su sve države sveta koje učestvuju u bilo kakvim aktivnostima na internetu. Nisu im odobrili, jer to je otprilike kao što u Ujedinjenim nacijama nisu sve članice priznale Kosovo kao državu, tako je i ovde, samo što je u pitanju odluka o internet postojanju, domenu", objašnjava Marjanović.

Kosovo bez domena 

On dodaje da je za Srbiju izuzetno važno da takozvano Kosovo nikada ne dobije domen "rk" ili "ks", ali i da se to neće destiti dokle god budemo vršili pritisak, ne samo u realnom, već i u virtuelnom svetu. Organizacija u kojoj radi i Humanitarna organizacija "Kosovsko Pomoravlje" našli su novi način kako da to urade.

Nakon otvaranja prve internet prodavnice "Kupuj sa Kosmeta", osnivaju hosting kompaniju koja će se baviti i prodajom domaćih domena (.rs, co.rs, .srb), upravo sa Kosova i Metohije.

"Vrlo je važno da zabodemo našu zastavicu na Kosmetu i da to vidi ceo svet. Poenta je da tamo imamo domene sa naše teritorije. Oni za sada mogu da zabijaju zastavice samo u Albaniji, na našoj teritoriji ne. Kad pogledate ceo svet, mapu sveta koji koristi internet, kad obeležite tu teritoriju, to je kao da smo kupili ostrvo u Okeaniji i zaboli našu zastavicu, to je onda srpska teritorija. Jeste virtuelna, ali je praktično naša. Isti je slučaj sa Kosovom i Metohijom", ističe Marjanović.

© Unsplash/Glenn Carstens-PetersInstitucije u Prištini, pa i Vlada Kosova, imaju internet adrese koje su za ozbiljne korisnike globalne mreže informacija čak i pomalo neozbiljne.
Kosovo nije država čak ni u virtuelnom svetu: Srbi podižu svoju zastavu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Institucije u Prištini, pa i Vlada Kosova, imaju internet adrese koje su za ozbiljne korisnike globalne mreže informacija čak i pomalo neozbiljne.

Zaboli zastavicu Srbije

Hosting kompanija u osnivanju praktično će biti prva srpska firma koja se bavi internet poslovanjem na Kosovu i Metohiji, objašnjava za Sputnjik Nikola Vasić iz Humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje".

"Naša firma će biti domaćin svima koji žele da pokrenu sajt, tu će moći da kupe prostor na serveru, nacionalni, ali i druge domene. Ta usluga se plati i kasnije obnavlja. Ova firma je značajna iz dva razloga, prvi je strateški, da zabodemo zastavicu sa nacionalnim domenima Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, a drugi, tu će raditi mladi iz ovog kraja, sa teritorije celog Kosova i Metohije", kaže Vasić.

On podseća da su hosting domeni u 21. veku neophodni za bilo koju vrstu poslovanja, a posebno digitalnog. Izuzetno su važni za one koji rade sa inostranstvom, a takvih firmi je sve više. Za svaku je važan domen zemlje iz koje dolazi, on je deo lične karte kompanije ili organizacije, medija. Istovremeno, na Kosovu i Metohiji postoji velika potreba za bržim razvojem IT sektora.

Pomoć je neophodna

Da bi buduća kompanija mogla da deli srpske domene sa Kosova, mora da ih kupi od RINDS-a, Registra nacionalnih internet domena Srbije. Nije reč o velikom novcu, ali novca na Kosovu i Metohiji nema. U "Kosovskom Pomoravlju", nadaju se da će im pomoći upravo ova nevladina organizacija.

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaRuski domen na internetu
Kosovo nije država čak ni u virtuelnom svetu: Srbi podižu svoju zastavu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Ruski domen na internetu

"Videćemo da li postoji mogućnost donacije ili ćemo tražiti pomoć ljudi dobre volje koji su u mogućnosti da nam pomognu, jer je ovo strateški mnogo važno. Pomoć svih institucija i pojedinaca dobro bi nam došla, ne samo za kupovinu domena, već i za nabavku opreme, ovo je ozbiljan posao, svaka pomoć u vidu donacije bi nam značila", kaže Vasić i ističe da je upravo Registar nacionalnih internet domena Srbije bio sponzor opremanja kancelarije ove humanitarne organizacija koja deluje na Kosovu i Metohiji.

Država se nije na vreme setila

Oba naša sagovornika žale što se država ranije nije setila da može na ovaj način da utiče na lobiranje u sajber prostoru, da pomogne da srpski domeni svetle na internetu sa Kosova i Metohije, ali to je sada prošlost. Sigurni su da će naći novac da otkupe srpske domene i prodaju ih iz južne pokrajine.

Dokaz da se ovakvim malim projektima može učiniti mnogo je njihov prethodni projekat "Kupuj sa Kosmeta". Iako je prodaja zbog korona virusa nešto manja nego na početku rada sajta, uz pomoć naše dijaspore, ušli su u proceduru za izvoz domaćih proizvoda sa Kosova i Metohije u Sjedinjene Američke Države.

Biće to prvi put da se srpski proizvodi sa Kosova plasiraju na američko tržište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala