Kakvi su izgledi da Rusija ukine zabranu uvoza namirnica sa Zapada?

© AP Photo / John Flesherjabuke
jabuke - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja će još dugo biti na snazi, izjavio je poslanik Državne dume Rusije Nikolaj Arefjev u intervjuu za radio-stanicu „Govori Moskva“.
„Ove mere će trajati još dugo. Smenjen je američki predsednik, ali se ništa nije promenilo. Za sada nema preduslova za ukidanje embarga“, smatra poslanik.

On je takođe rekao da je novi lider SAD Džo Bajden mnogo više usmeren na eskalaciju nategnutosti u odnosima sa Rusijom i to što se događa nazvao sankcionim ratom koji „neće doneti ništa dobro“.

Arefjev je istakao da Rusija, za razliku od evropskih poljoprivrednika, ne trpi gubitke od uvedenih mera.

„Na teritoriji Rusije apsolutno sve raste,  čak i banane mogu da se uzgajaju u plastenicima. Te sankcije pogađaju samo zapadne poljoprivrednike, a mi moramo da razvijemo svoje“, rekao je on.

Zastave Rusije i Evropske unije na obali Nice - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2020
Kremlj: Evropski proizvođači više od Rusije stradaju od sankcija

Istovremeno, ruski poslanik je naglasio da je svim zemljama teško da pokrenu proizvodnju nove robe. Kako kaže, Rusija je uspela da pronađe isporučioce. Njegov zaključak je da će najbolji izlaz iz trenutne situacije biti „kurs mirnog suživota“.

Odnosi Rusije i brojnih zemalja Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i na Krimu. Zapad je optužio Rusiju za mešanje u uveo protiv nje ograničavajuće mere.

S tim u vezi, Moskva je preduzela recipročne korake i počela da zamenjuje uvoznu robu namirnicama domaće proizvodnje, a embargo na uvoz prehrambenih proizvoda je uveden u avgustu 2014. godine za proizvode iz država-članica EU, SAD, Australije, Norveške i Kanade. Kasnije je spisak proširen i na Ukrajinu i neke druge evropske države. Rusija je istakla da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala