Kremlj: Evropski proizvođači više od Rusije stradaju od sankcija

© Sputnik / Vladimir SergeevZastave Rusije i Evropske unije na obali Nice
Zastave Rusije i Evropske unije na obali Nice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj smatra da evropski proizvođači imaju više štete od sankcija Rusiji nego Rusi, koji imaju priliku da kupuju proizvode od lokalnih proizvođača, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Da, bilo bi bolje da nema takvih međusobnih ograničenja – bilo bi više konkurencije, poboljšavao bi se kvalitet, cene bi padale. Ali opet ponavljam: nismo mi inicijatori ove situacije. I, verujte mi, proizvođači u tim evropskim zemljama trpe više od naših građana koji imaju mogućnost da upotrebljavaju proizvode lokalnih proizvođača“, objasnio je Peskov novinarima.

On je priznao da „nijedna zabrana za isporukama sigurno nije u interesu građana“. „To nije ni u interesu građana zemlje proizvođača, ni u interesu građana zemlje primaoca“, dodao je portparol Kremlja.

Istovremeno je podsetio da je uvođenje takvih ograničenja od strane Rusije bila kontramera, „prinuđeni odgovor na one neosnovane sankcije koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, tačnije, ograničenja koja su nametnuta našoj zemlji“.

Na pitanje da razjasni da li je moguć drugi odgovor na evropske sankcije, koji ne bi značio štetu Rusima, Peskov je naglasio: „Ne, u ovom slučaju, ponavljam, to nisu prijateljske sankcije, to su neprijateljske sankcije i na njih je trebalo dati odgovor koji je dat“.

Ranije je list „Komersant“, pozivajući se na istraživanje Nacionalne agencije za rejting, objavio da Rusija nije mogla u potpunosti da zameni uvozne proizvode domaćom proizvodnjom.

Evropska unija je 2014. godine uvela Rusiji sankcije zbog događaja u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom. Ograničavajuće mere su više puta produžavane i širine. Pregovori o bezviznom režimu su obustavljeni,  a uvedena je zabrana na ulazak u EU zvaničnika iz Rusije, a njihova imovina je zamrznuta. Uvedene su ograničavajuće mere trgovinskog, finansijskog i vojnog karaktera. Kao odgovor na to, Rusija je uvela kontramere i zabranila uvoz pojedinih prehrambenih proizvoda iz EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala