Hoće li EU zabraniti novinarima Sputnjika da putuju u Evropu /video/

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaDisplej sa logom međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik
Displej sa logom međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Ne znamo tačno kakve bi mogle da budu mere Evropskog parlamenta, ali mogu da zabrane novinarima Sputnjika da putuju u države EU i da prave „crne liste“, rekao je Dušan Proroković povodom izveštaja Evropskog parlamenta u kojem je Srbiji preporučeno da „preispita aranžman“ koji omogućava plasiranje „dezinformacija iz Kremlja“ preko Sputnjika.

Pritisak Brisela je nastavak stare kampanje koja je počela protiv TV Raša tudej još 2012, a sada je došlo i do Sputnjika, kaže profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost. Njima smeta drugi ugao gledanja na međunarodne odnose. Znamo da je Sputnjik pod pritiskom u nekim zemljama Baltika i zapadne Evrope, a sada se i Srbiji preporučuje da vodi takvu politiku.

„To je samo dokaz da Sputnjik radi svoj posao, ne bi im smetao da je uticaj manji i da je slušanost i gledanost nešto slabija. Ipak, ovo možemo da doživimo i kao najavu da mogu da uslede neke konkretne mere”. kaže Proroković.

Proroković kaže da ovu preporuku Evropskog parlamenta treba posmatrati u širem kontekstu. Navodi da treba obratiti pažnju na ruskog i američkog predsednika, sastanak kineske delegacije sa Blinkenom, odgovora kineskog Ministarstva spoljnih poslova Evropskoj komisiji i na odluku turskog predsednika da deratifikuje Istanbulsku konvenciju.

„To nam sve govori da ovi nezapadni akteri posmatraju demokratiju, ljudska prava i slobode i sve političke procese svojim očima. Nema više američkog monopola da nam oni saopštavaju šta je demokratija a šta nije, šta je sloboda medija, a šta ne. Neće više određivati te neoliberarne definicije kako će ponašanje koje zemlje biti tumačeno i kako će onda biti kategorizovano“, naglasio je Dušan Proroković.

Zapad nema monopol na istinu

Na pitanje šta bi se dogodilo i kako bi se naša Vlada ponašala da je preporuku uputila Ruska Federacija na račun prozapadnih medija u Srbiji, naš sagovornik je uveren da iz Rusije i Kine ovakav dokument nikada ne bi bio poslat zato što bi to naišlo na žestoku kontrareakciju, to bi bio još jedan argument da je Putinov režim nedemokratski i da su Kinezi izričiti baštinici neslobode. To dakle neće doći sa istočne strane, već dolazi sa zapada kao jedna mera pritiska. Njima se to ne sviđa, a Srbija njihove preporuke jednostavno treba da ignoriše.

Studio agencije i radija Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Sad je zvanično: Brisel guši Sputnjik u Srbiji jer je slobodan, uticajan i važan

Slična priča je, kaže Proroković, i sa preporukama koje smo dobili iz EU o vakcinama, da ne smemo da kupimo od Kine i Rusije. Onda se logično, dodaje on, postavlja pitanje „a od koga da ih kupimo?“ Vidimo kako su prošli oni koji su sledili instrukcije Brisela.

„Kako mi da znamo šta se dešava u svetu ako ne ukrstimo informacije? Ne treba ta istina da bude dostupna samo onom uskom krugu ljudi koji se tim poslom profesionalno bave već treba da bude predstavljeno svima. Emir Kusturica ima jednu sjajnu rečenicu: „da smo se samo rukovodili slikama CNN-a, mi bismo verovali da je svaki Amerikanac Bred Pit“. Nemaju oni monopol na istinu i da nije tog medijskog pluralizma u javnoj sferi, teško bismo shvatili šta se dešava i kakvi su međunarodni odnosi,“ rekao je Proroković.

Srbija ne može da odgovori EU kao Rusija i Kina

Izveštaj Evropskog parlamenta podseća, kaže naš sagovornik, na izveštaje Komunističke partije 80-ih godina. Tadašnji dnevnici su 90 odsto vremena posvećivali parolama i floskulama, samoupravnom socijalizmu, dok nam je građanski rat kucao na vratima, a svet se menjao. Možemo se praviti slepi i gluvi ali će posledice uslediti. Proroković smatra da je Evropska unija ovde propustila momentum 2004. kada se širila i 2008. kada su na Kosovu pravili to što jesu.

Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Novi nadrealni zahtev Brisela Srbiji – da se ukine Sputnjik

„Tada su mogli da ponude Beogradu punopravno članstvo sa Hrvatima. Nisu hteli ni jedno ni drugo. Što se tiče nekih naših državnih i nacionalnih interesa, svakako je bolje, jer nisam siguran kako bi se taj hipotetički referendum 2008. godine završio. Naše javno mnenje bilo je na pola da se pozitivno izjasni na pitanje da li bi se odreklo Kosova zarad članstva u EU, a sada vidimo da se to promenilo“, kaže naš sagovornik.

Zapadne zemlje nisu htele ovde ništa da daju, već samo da uzmu kako bi postale ključni akter ove regionalne geopolitike, a da mi večito ostanemo neka periferija. Suština je, konstatuje Proroković, što se novac i investicije moraju tražiti za infrastrukturi i podizanje ekonomije.

„Došli su Kinezi, Rusi, Arapi, Turci, očekujemo i Indijce i to sve njima smeta, ali šta je alternativa? Nema je. Zbog toga, će oni nastaviti da pišu izveštaje, a mi nismo u prilici da im odgovorimo onako kako bi odgovorio Sergej Lavrov ili kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ali možemo adekvatnom argumentacijom“, zaključio je Dušan Proroković.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala