SAD na štetu Ukrajine žele da zaustave jačanje Kine

© Sputnik / Marina Lыsceva / Uđi u bazu fotografijaFabrika "Motor sič" u Zaporožju
Fabrika Motor sič u Zaporožju - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nacionalizovao je kompaniju za proizvodnju avio-motora „Motor Sič“, u kojoj je akcije imala kineska kompanija, čime je osigurao pogoršanje odnosa Kijeva i Pekinga, ocenjuju ruski eksperti, dodajući da Ukrajina donosi odluke na sopstvenu štetu pod snažnim uticajem drugih zemalja, pre svega SAD.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da se u ukrajinsko vlasništvo vrati kompanija za proizvodnju avio-motora „Motor Sič“. Kompanija je doživela procvat u sovjetsko vreme, kada su se njeni proizvodi isporučivali u više od stotinu zemalja sveta.

Nakon raspada SSSR-a, Rusija je ostala glavno tržište za „Motor Sič“. Posle 2014. godine preduzeće se našlo u jako teškoj situaciji. Kijev je zabranio prodaju proizvoda Rusiji i tada su kineski investitori pokazali interesovanje za ovu kompaniju, a već 2017. godine kontrolni udeo akcija „Motor Sič“ je prebačen na kompanije iz NR Kine.

Ukrajina radi sebi na štetu

Član Saveta za međuetničke odnose pri predsedniku Rusije Bogdan Bespaljko smatra da će Ukrajina posle odluke o vraćanju „Motor Siča“ u svoje vlasništvo bez sumnje pogoršati odnose sa Kinom, koja je sada jedan od svetskih i glavnih trgovinskih i ekonomskih partnera za praktično bilo koju zemlju.

On dodaje da će se Ukrajina uz to suočiti sa nepoverenjem investitora koji su spremni da ulažu novac u ukrajinsku privredu, ali će sada zbog odluke o nacionalizaciji odustati od ulaganja zbog straha da bi takav scenario mogao da se ponovi.

Zastave SAD  i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Ukrajinski ekspert pesimističan: Bajden će ostaviti Kijev na cedilu zbog Rusije
„Podsećam da je Ukrajina u principu zemlja koja deluje pod snažnim uticajem drugih spoljnih političkih igrača. Rezultati jedne ankete pokazuju da skoro 93 odsto stanovništva veruje da je Zelenski pod snažnim uticajem drugih država i, shodno tome, takve odluke nisu donete u interesu Ukrajine, to je sasvim očigledno“, kaže Bespaljko. 

On ističe da je za SAD važno da spreče jačanje Kine u oblasti tehnologija, jer Kina napreduje u svim granama industrije, ali još uvek ne može da napravi dobre, kvalitetne avio-motore.

„Kvalitet motora koje Kinezi isporučuju svojim Oružanim snagama nije dovoljan. Shodno tome, patentna baza ‘Motor siča’ bi im naravno omogućila da preduzmu nekoliko uspešnijih i sigurnijih koraka u ovom pravcu. Ali SAD ne dozvoljavaju Kini da ojača i izgleda da za njih nije važno to što Ukrajina trpi gubitke. Glavno je da Kina nije mogla da dobije ono što je htela i, shodno tome, nije povećala svoju tehnološku prednost“, naglašava Bespaljko. 

Otimanje i prevara

Ukrajinski politikolog i publicista Jurij Gorodnjenko pojašnjava da se odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine povodom preduzeća „Motor Sič“ situacija vraća na status kvo iz 90-ih godina kada je formirano akcionarsko društvo i započeta privatizacija ove kompanije.

Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Bajden: Nećemo dozvoliti da Kina postane vodeća zemlja u svetu
„Savet bezbednosti je glavni pokretač svih ovih akcija. Pregovori sa Kinezima o prodaji preduzeća započeti su 2015. godine, a sve to vreme Ukrajini se nudilo da otkupi akcije, štaviše, po povlašćenim cenama. Poslednji put pregovori su se odvijali za vreme mandata trenutnog predsednika Ukrajine. Ona je to odbila, dobila je novac, platila porez od tog novca, a tek nakon toga, dobivši određeni iznos, Ukrajina je odlučila da ovo preduzeće uzme za sebe. Odnosno, ovde postoji element „međunarodnog nasilnog otimanja preduzeća“.

Gorodnjenko dodaje da se deo imovine kompanije ne nalazi samo u Ukrajini, već i u Donjeckoj Narodnoj Republici.

„Ukrajina može da raspolaže aktivama koje nisu pod njenom kontrolom. To je obična prevara, jer se ispostavlja da je Kijev prodao ono što nije bilo pod njegovom kontrolom i što nije posedovao“, zaključio je ekspert.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala