Ukrajinski ekspert pesimističan: Bajden će ostaviti Kijev na cedilu zbog Rusije

© Flickr / U.S. Army EuropeZastave SAD i Ukrajine
Zastave SAD  i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Spoljna politika Amerike za vreme predsednika Džozefa Bajdena verovatno će biti usmerena na izgradnju odnosa sa Rusijom kao protivteža Kini, što znači da će zaobilaziti interese Ukrajine, piše ukrajinski politički i ekonomski ekspert Taras Zagorodni u članku za portal „Glavred“.
„Demokrate će nas ostaviti. Na čelu sa Bajdenom gledaćemo nastavak 'nikakve' politike Baraka Obame. Biće lepe reči i govor u stilu Fukujame. A dela neće biti“, strahuje ekspert.

On je uporedio spoljnu politiku SAD za vreme predsednika Obame i Trampa. Na primeru situacije oko izgradnje „Severnog toka 2“, Zagorodni tvrdi da su Trampovi postupci mnogo više pomagali Ukrajini, istakavši da je upravo Tramp obustavio izgradnju gasovoda, što je Kijevu osiguralo unosan sporazum o isporuci gasa 2019. godine.

Međutim, kako ističe ekspert, dolaskom na vlast Bajdena – direktnog naslednika Obamine politike, postupci Vašingtona više neće ići na ruku Kijevu, smatra on.

Ukrajinski novinar takođe smatra da će Amerika na čelu sa Bajdenom početi „umereno“ da razvijaju odnose sa Rusijom kako bi Kinu ostavili bez saveznika na političkoj pozornici.

Sjedinjene Američke Države aktivno se protive izgradnji gasovoda između Rusije i Nemačke „Severni tok 2“, promovišući svoj prirodni gas na evropskom tržištu. Ukrajina podržava ograničenja protiv gasovoda, jer smatra da ugrožava njen status kao tranzitne zemlje za transport gasa iz Rusije u Evropu.

Ruska strana je više puta isticala da je projekat u interesu evropskih potrošača. Nemačka takođe podržava projekat, jer je zainteresovana za pouzdane isporuke gasa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala