Piksi za Portugalce ima „keca u rukavu" i želi da izbegne „smrtnu presudu“

© REUTERS / MARKO DJURICASlavlje fudbalera Srbije
Slavlje fudbalera Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Fudbalere Srbije u subotu od 20.45 očekuje najteži ispit u kvalifikacijama za Mundijal, jer na travu Marakana stiže aktuelni prvak Evrope i osvajač Lige nacija - Portugal! Selekcija koju „orlovi“ od osamostaljenja nikada nisu pobedili, a, nije da nisu imali prilike, s obzirom na čak šest odmeravanja snaga, uz bilans tri poraza i isto toliko remija.

Srbija je na vatrenom krštenju Dragana Stojkovića savladala Republiku Irsku (3:2), ali je jasno da je Piksi za superstara Kristijana Ronalda, omalenog čarobnjaka Bernarda Silvu, i čudo od deteta Žoaa Feliksa sačuvao ono najbolje, te da će potpuno drugi sastav istrčati na teren u derbiju drugog kola A grupe.

Postoji mogućnost da čak i golman bude promenjen, i da Marka Dmitrovića među stativama zameni Predrag Rajković, ali je mala verovatnoća...

Srpski fudbaler Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Matić za Sputnjik: Vidić mora da ima podršku države, da ga sutra ne bi jurili kriminalci /video/

Poslednja linija će ostati sa trojicom, s tim što bi Uroš Spajić mogao da zaigra sa Nikolom Milenkovićem i Stefanom Mitrovićem, ili Milenkovićem i mlađanim Strahinjom Pavlovićem, koji je oduševio hladnokrvnošću i tendencijom da od njega potiče svaki napad, čak je nebrojeno puta izašao visoko u nameri da natera rivala da se brani.

Prave promene, tačnije pravo tumbanje očekuje se u veznom redu! Tu će se voditi najveća bitka, i ko iz nje izađe kao pobednik, vrlo je verovatno da će se radovati posle 90 minuta i da će za tri koraka biti bliži Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.

Portugalci imaju istinske majstore fudbalske igre i ukoliko vam „sakriju“ loptu, nateraju vas da trčite bez iste - onda ste mrtvi!

Upravo to želi da izbegne jedan, malo stariji majstor u kopačkama koji je „namazan“ svim bojama – Dragan Stojković Piksi.

„Napašćemo Portugalce, nema tajni između nas i nema šta da se krije. To znaju i moji igrači. Fokus je na našoj igri, sistemu i taktici, da vidimo šta možemo da uradimo. Sastav ne mogu da kažem, ali da će biti drugačiji u odnosu na Irsku, hoće! Pretpostavljam i da će Portugal biti drugačiji u odnosu na onaj tim sa Azerbejdžanom (1:0). Tačno je da smo u poslednja dva susreta izgubili od Portugala u Beogradu. Učinićemo sve da prekinemo tradiciju, neće biti lako jer je Portugal jedna od najboljih,ako ne i najbolja reprezentaciju Evropi. Verujem da imamo kvalitet da im se suprotstavimo. “, poručio je Stojković na konferenciji za štampu.

Selektor Srbije svestan je činjenice da Portugalci imaju tri jake postave, i može samo da pretpostavi koga će njegov kolega Fernando Santoš poslati na teren.

Jer, kada samo na prvi pogled vidite ili čujete imena koja konkurišu za mesto u veznom redu: Bruno Fernandeš, Žoao Mutinjo, Danilo Pereira, Renato Sančez, Vilijam Karvaljo, Ruben Neveš, Rafa Silva...

Onda je čak i prosečnom poznavaocu fudbala jasno da je Santoš na „slatkim mukama“, a njegov protivnik, u ovom slučaju Srbija, na teškim mukama...

„Orlovi“ su ostali bez Nemanje Matića i Luke Milivojevića, igrača koji su odigrali bezbroj takvih derbi utakmica u kojima je iskustvo, uz neosporan kvalitet, ključna stvar za nadmudrivanje na centru!

Ali, koga nema bez njega se mora i može, pa će u subotu uveče na Marakani verovatno umesto Uroša Račića i Saše Lukića, koji su bili starteri protiv Iraca, na terenu od prvog minuta biti imenjaci – Nemanja Gudelj i Nemanja Maksimović.

Nisu to jedine dve promene u veznom redu. „Ful-bekovi“ će po svoj prilici biti takođe promenjeni, a ta dva mesta su rezervisana za Filipa Kostića (zameniće Mladenovića), a Darko Lazović Milana Gajića. Ovo drugo pak bi trebalo uzeti s rezervom, ali se čini potpuno realno.

Možda i najveća misterija je Filip Đuričić, s obzirom na to da je Portugal „ko nacrtan“ za najskupljeg srpskog vezistu Sergeja Milinković-Savića, kojeg nismo videli na delu protiv Iraca.

Da se naslutiti da je SMS Piksijev „kec u rukavu“, džoker, i da bi upravo on u tandemu sa kapitenom Dušanom Tadićem, u isto vreme mogao da donese hladnokrvnost kada je lopta u posedu Srbije, kao i lucidna rešenja u fazi napada, gde bi trebalo da dejstvuje Aleksandar Mitrović.

Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Mitarljez!

Svaka čast Dušanu Vlahoviću za gol protiv Iraca koji nas je vratio u život (1:1), kao i za sve što radi u dresu Fjorentine gde je postigao 12 golova ove sezone, ali realno je očekivati da će selektor u žestokom okršaju s Portugalcima prenost dati Mitrogolu.

Bezbroj je razloga za to. Mitrović koji je bio u psihološkom nokdaunu posle promašenog penala protiv Škota, ušao je protiv Iraca sa klupe i za 12 minuta na terenu postigao je dva gola (čitaj: za samo šest minuta), od kojih je onaj prvi remek-delo...

Izjednačio se na čelu liste najboljih strelaca nacionalnog tima – Stjepanom Bobekom na koti 38, pa će imati prvu priliku da se usami na vrhu.

Gol-mašina je ponovo „podmazana“, a to sasvim sigurno ne raduje Portugalce. Još kada se na to doda da je novi kapiten Tadić upisao savršen het-trik asistencija (glavom, desnom i levom nogom), onda je jasno da Ronaldo i drugovi strepe od Piksijevih „orlova“, koje su prošli put u Beogradu preslišali rezultatom 4:2, dok je u Lisabonu meč završen bez pobednika 1:1.

Šest puta Srbija je udarala na Portugal, i nijednom nije slavila. Istorija i tradicija služe da se menjaju i ruše, pa je jasno da neka nova Srbija ima jedinstvenu priliku da prvi put nokautira prvaka Evrope i osvajača Lige nacija.

Kad, ako ne sad?

„Desetka“ je „desetka“ – i ne može da bude ništa drugo

Piksi otkrio Sputnjiku: Imao sam jedan razgovor sa Mitrovićem

Srbija preokretom počela pohod na Mundijal!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala