Ceo svet se smeje američkom klubu – da li je ovo najgori potez u istoriji?

© REUTERS / Bob Levey/USA TODAY SportsAmerički košarkaš Džejms Harden, u sredini, u duelu sa igračima Hjuston Roketsa
Američki košarkaš Džejms Harden, u sredini, u duelu sa igračima Hjuston Roketsa - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Prelazni rok NBA lige se završio za tekuću sezonu, a Hjuston Roketsima, franšizi iz Teksasa, se smeje cela košarkaška javnost.

Hjuston je napravio jedan potez poslednjeg dana prelaznog roka, popularnog „trejd dedlajna“, ali je on odjeknuo više nego bilo koji drugi.

Roketsi su trejdovali Viktora Oladipa u ekipu Majami Hita, a zauzvrat dobili iskusnog beka Ejverija Bredlija i krilnog centra Kelija Olinika, kao i pravo da zamene pikove prve runde.

Prvi utisak je bio da je Hjuston loše prošao u toj razmeni. Ipak, situacija je postala nešto bolja kada se uzme u obzir da je Oladipu isticao ugovor, te da bi na leto napustio ekipu kao slobodan igrač, jer budućnost nije video u Teksasu.

Da bi smo došli do toga zbog čega se ceo košarkaški svet smeje Hjustonu moramo da se vratimo nekoliko meseci u prošlost, do trejda Džejmsa Hardena.

Harden, nekadašnji MVP lige i devetostruki Ol-star, nedavno je napustio Roketse posle devet godina vernosti.

Hjuston je mogao da bira za šta će dati jednog od najboljih košarkaša današnjice, a rešio je da to bude zalog za budućnost.

Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Evropa nije bila mesto gde je mogao da poraste „srpski jednorog“

Brada je trejdovan u Bruklin Netse, a Hjuston je dobio gomilu pikova prve runde, gomilu prava zamene pikova prve runde i jednog od boljih mladih igrača lige, Kerisa Leverta.

Sa druge strane stigli su Dante Egzum i Rodions Kuruks, igrači kojima budućnost u ligi nije svetla. Kuruks je, ujedno, već trejdovan u Milvoki Bakse.

Iako je na prvi pogled delovalo kao da Bruklin nije dobio dovoljno dobar paket za Hardena, verovalo se da trejd može da bude povoljan zbog njih zbog velikog broja pikova.

Jedna od bitnijih stvari bio je i Levert, oko kojeg su, koliko-toliko, mogli da grade budućnost svoje franšize, uz mladog centra Kristijana Vuda.

Međutim, čelnici Raketa su imali druge planove, pa je Levert poslat u Indijana Pejserse u zamenu za pomenutog Oladipa, sada već bivšeg igrača Hjustona.

Olinik i Bredli su igrači koji su dugo u ligi i koji mogu da pomognu svakoj ekipi, ali su potpuno nepotrebni ekipi kao što je Hjuston, s obzirom da oni u narednih nekoliko godina neće imati nikakav imperativ pobede.

Serija od 18 uzastopnih poraza koju su nedavno prekinuli odlično oslikava narednih nekoliko godina ove franšize, pa dodavanje igrača koji su solidni igrači od uloge nema nikakvog smisla.

Oladipo je vreme u Roketsima proveo često odmarajući zbog oporavka od povrede, te je u crveno-belom dresu odigrao samo 20 utakmica.

Mario Nakić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Srbija mu je bliža od Hrvatske – i podsetio je na heroje odbrane od NATO agresije

Što se pikova tiče, četiri pika prve runde koje će Hjuston imati od Bruklina u narednih nekoliko godina su izuzetno diskutabilni, pošto će Netsi – koji su trenutno jedna od najjačih ekipa u ligi sa Hardenom, Kajrijem Irvingom i Kevinom Durentom – morati da propadnu i budu jedna od najgorih ekipa kako bi Roketsi dobili visok pik na draftu.

Slična priča je i kod prava na zamenu pikova. U toj situaciji Bruklin će morati da bude lošije pozicioniran od Hjustona na tabeli, kako bi se Hardenovoj bivšoj ekipi isplatilo da zameni poziciju.

To će biti dodatno otežano činjenicom da uz to da Bruklin mora da „propadne“ i Hjuston mora da, nekim čudom, iskoči sa dna tabele i odjednom postane dobra ekipa.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, Hjuston Roketsi su za jednog od najboljih igrača današnjice dobili:

  • 4 pika prve runde (koji daleko od toga da su sigurno visoki)
  • 5 prava na zamenu pika
  • 20 utakmica Viktora Oladipa
  • Ejverija Bredlija
  • Kelija Olinika
  • Dantea Egzuma

Trejd koji ima potencijal da ode u istoriju kao jedan od najgorih svih vremena.

​► Denver je napravio „posao veka“ sa Nikolom, da li će i Čikago?

Bjelica se seli na Floridu

Jokić dobio dva pojačanja u pohodu na titulu!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala