Zelenski odobrio strategiju vojne bezbednosti za „deokupaciju“ Krima

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odobrio je strategiju vojne bezbednosti Ukrajine koja predviđa članstvo zemlje u NATO, kao i prekid privremene „ruske okupacije“ dela ukrajinske teritorije, sledi iz ukaza šefa države.
U dokumentu je istaknuto da strategija takođe predviđa spremnost zemlje na obuzdavanje agresije, ali ne i postizanje vojnog pariteta sa Rusijom.

Kako je objašnjeno, strategija je dokument odbrambenog planiranja čija je svrha osiguranje sprovođenja državne politike u sferi odbrane i utvrđivanje načina za sprovođenje prioriteta državne politike u vojnoj sferi.

„Sveobuhvatna zaštita Ukrajine je u skladu sa suverenim, neotuđivim pravom svake države na samoodbranu od agresije, koje je sadržano u Povelji UN, i nema za cilj postizanje vojnog pariteta sa Ruskom Federacijom što bi dovelo do prekomerne militarizacije države. Predviđa održavanje ravnoteže i kombinovanje vojnih i nevojnih sredstava za osiguravanje vojne bezbednosti Ukrajine“, navedeno je u dokumentu.

Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Kijev opet mašta o vraćanju poluostrva; Krim: I dalje nije naučio lekciju

Pored toga, strategija definiše ciljeve, prioritete i zadatke sprovođenja državne politike u vojnoj i odbrambenoj sferi koje su usmerene na zaštitu nacionalnih interesa od vojnih pretnji, pružanje otpora i obuzdavanje protivnika od oružane agresije protiv Ukrajine.

„Realizacija Strategije će doprineti integraciji Ukrajine u evroatlantski prostor i sticanje članstva u NATO. Dokument predviđa aktivno učešće u međunarodnim operacijama za održavanje mira i bezbednosti“, navedeno je u dokumentu.

Podsetimo, Zelenski je povodom godišnjice referenduma o pripajanju Krima Rusiji izjavio da zvanični Kijev neće odustati od poluostrva i da je pripremio strategiju deokupacije i reintegracije poluostrva.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala