Kijev opet mašta o vraćanju poluostrva; Krim: I dalje nije naučio lekciju

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Predsednik odbora krimskog parlamenta za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Hempel nazvao je ludošću poziv bivše poslanice Vrhovne rade Ukrajine Tatjane Černovol na pripremu za vojno zauzimanje Krima „u svakom trenutku“. Kako kaže, Kijev i dalje nije naučio lekciju.

Ukrajinska političarka je ranije za televiziju „Prjamoj“ apelovala na sunarodnike da „stalno, bukvalno sutra, budu spremni na sprovođenje vojne operacije za vraćanje Krima“. Prema njenim rečima, neophodno je sačekati da u „Rusiji počnu turbulentni procesi“, kako bi se taj trenutak iskoristio za zauzimanje poluostrva vojnim putem.

Njene reči izazvale su brojne reakcije u Rusiji.

„Sve to je puko ludilo. Samo besmrtni ili poludeli političari mogu da daju takve izjave. U datom slučaju prisutni su znaci onog drugog“, rekao je Hempel.

Prema njegovim rečima, Ukrajina nije naučila lekciju da agresivnim putem ne može da se izgradi normalna civilizovana i demokratska država.

„Kijevske vlasti su uvukle svoju zemlju u građanski rat i ekonomsku pustoš, ali izgleda da im je to malo, sada čeznu i za Krimom. Ali sve to će ostati u njihovoj bolesnoj mašti. Krim je nepristupačna tvrđava, a Rusija je velika i moćna sila koja je u stanju da zaštiti svoje teritorije i svoj narod, za razliku od političkog patuljka u vidu Ukrajine“, zaključio je poslanik.

Neka odustanu od svojih snova

S tim u vezi, poslanik Državne dume Rusije sa Krima Mihail Šeremet pozvao je ukrajinske političare da odustanu od svojih snova o vraćanju Krima, jer, kako je naveo, ni oni, ni neko drugi nemaju šanse da to učine.

Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2020
Ruski poslanik: U ukrajinskom Generalštabu znaju kako bi se završio pokušaj napada na Krim

„Ruska država je kohezivna i moćna i neće pružiti mogućnost ni šanse za provokacije ni Ukrajini, niti kome drugom. Stoga neka svoje snove zadrže za sebe“, rekao je on.

Istovremeno, krimski senator Sergej Cekov smatra da većina ukrajinskih političara shvata da će vojna agresija protiv Rusije dovesti do raspada zemlje. Izjavu Černovolove nazvao je praznom pričom.

Sa svoje strane, poslanike Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik nazvao je spekulacijom „potpunog autsajdera“ izjavu ukrajinske političarke o potrebi za zauzimanjem Krima.

„A čekati turbulencije u Rusiji je beskorisno, kao što se pokazalo na primeru sankcija. Tako da neka nauče da žive bez Krima“, istakao je poslanik.

Tim povodom, ruski vojni ekspert Igor Korotčenko izjavio je da Kijev nije u stanju da putem sile vrati Krim, te da se izjava Tatjane Černovol ne može shvatiti ozbiljno.

„To, na šta ona poziva je nemoguće, takvu operaciju neće izvesti niko, ni ukrajinska vojska, ni oružane snage NATO-a. Krim je neotuđivi deo Rusije. Napad na Krim je napad na Rusku Federaciju“; naglasio je on i dodao da bi svaka zemlja ili vojni blok koji to dozvoli jednostavno osudili sebe na propast.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala