„Desetka“ je „desetka“ – i ne može da bude ništa drugo

© AP Photo / PEDJA MILOSAVLJEVICDušan Tadić
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Pre pet godina Srbija je umalo ostala bez svog fudbalskog mađioničara kada je, slučajni selektor Radovan Ćurčić, u tom trenutku čovek bez velikog iskustva neophodnog za tako odgovornu funkciju, konstatovao da se Dušan Tadić ne nalazi u grupi najboljih srpskih igrača.

Tada fudbaler engleskog Sautemptona burno je reagovao, odlučio je da se oprosti od dresa Srbije sve dok je Ćurčić na poziciji selektora.

Dragan Stojković - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Piksi otkrio Sputnjiku: Imao sam jedan razgovor sa Mitrovićem

„Pogodilio me je to. Igram u najjačoj ligi na svetu i mislim da imam najbolji učinak od svih igrača (sedam golova i sedam asistencija). Već drugu godinu sam među pet najkreativnijih igrača u Premijer ligi Engleske. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u tome najveći problem. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima. I još da saznam da nisam dovoljno dobar. Mislim da sam zaslužio da me neko pozove i kaže o čemu se radi. Jer, verujte, nema boljeg osećaja nego igrati za reprezentaciju. Ovaj način na koji se selektor Radovan Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavanje i ponižavanje. To je kukavički, ne pozvati nekoga ko je bio reprezentativac od 19. godine i reći mu o čemu se radi. Kada se neko tako ponaša prema meni, i kada me neko ne poštuje, ne mogu ni ja njega da poštujem i tu je kraj svakom poverenju među nama. Neću se odazivati na pozive u reprezentaciju dok je selektor Radovan Ćurčić. Nisam dosada imao problema sa Ćurčićem. Istina, mislim da on nije selektor koji je dorastao tome da vodi reprezentaciju. To se vidi u načinu na koji se ponaša pred utakmicu, na dan i tokom utakmice. Nažalost, on se plaši svoje sopstvene senke i strašljiv je, što se odražava na ekipu, pogotovo na mlađe igrače”, rekao je Tadić.

Prognozirao je Tadić da Srbija ništa neće uraditi sa Ćurčićem kao selektorom. I pogodio je.

Srećom po sve, kormilo srpskog tima je preuzeo Slavoljub Muslin, vratio je Tadića i učinio ga najvažnijim igračem tima.

​Briljantan je bio kreativni vezista u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali je opet sve krenulo po zlu pošto je, sada već bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza, iz sebi znanih razloga smenio Muslina i na njegovo mesto postavio početnika, dotadašnjeg pomoćnika Mladena Krstajića.

Tadić je na Mundijalu u Rusiji bio onemogućen da pokaže sve što zna – Krstajić ga je „zakucao“ uz desnu aut liniju i od polušpica, polutke, lažne devetke, na kraju krajeva, klasične desetke stvorio krilo koje je moglo da bude pretnja samo ukoliko nekako uspe da stigne do prilike da centrira iz nepovoljne situacije, levom nogom sa desnog boka.

Svetsko prvenstvo se završilo kako se završilo, Tadić je ostao deo tima, uprkos ogromnim turbulencijama koji nisu imali toliko veze sa fudbalom, ali je to ipak ostavilo posledice po njega.

Nije više bio toliko ubedljiv, kao uostalom i cela ekipa, Krstajić je kasno smenjen, Ljubiša Tumbaković ništa nije mogao da uradi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pa je prolaz tražen kroz baraž Lige nacija.

Kada se loše radi, ne može dobro da se očekuje – Srbija je propustila još jednu priliku da ode na Evropsko prvenstvo, selektor je ponovo smenjen i krenulo se u novu priču i novi ciklus, a Tadić je dobio novu ulogu.

​Jeste on u mnogim prethodnim situacijama nosio kapitensku traku, ali je sada, pod vođstvom nekadašnje „desetke“, možda i najbolje srpske „desetke“ svih vremena, Dragana Stojkovića Piksija, zvanično postao predvodnik reprezentacije Srbije.

Nije dobro počelo, Piksi je kao Krstajić „zakucao“ Tadića na desni bok u svojoj debitantskoj utakmici protiv Republike Irske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i činilo se da gledamo reprizu debakla.

Aleksandar Mitrović slavi postizanje pogotka - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Aleksandar Mitrović za Sputnjik: Bog je imao druge planove, ostaće mi gorčina za ceo život

Srbija je primila gol u Beograd, rival je poveo, Tadić je gubio vreme i trošio nerve na desnom krilu tokom prvih pola sata igre, ali je onda Piksi shvatio da je vreme za promene i stavljanje stvari na pravo mesto.

Tadić je prekomandovan tamo gde treba da bude, tamo gde i igra već godinama u Ajaksu i briljira golovima i asistencijama – sa boka je pomeren u prostor ispred protivničkog šesnaesterca i rezultat je stigao.

Kapiten je briljantnim dodavanjem glavom u 40. minutu, iz teške pozicije, sa rivalom na leđima, uspeo da proigra Dušana Vlahovića i omogući mu sjajnu situaciju za gol, što je mladi napadač i iskoristio.

Igra Srbije je potpuno drugačije izgledala u drugom poluvremenu kada je Tadić nastavio da napada kroz sredinu, da stvara probleme rivalima, a kruna je stigla po ulasku Aleksandra Mitrovića u igru.

Tadić je u razmaku od sedam minuta uspeo dvaput da asistira svom saigraču, levom i desnom nogom, za veliku pobedu Srbije i potvrdu teze da je za sve najbolje da kapiten bude tamo gde mu je i mesto – na poziciji „desetke“.

Budite uz Sputnjikov Jutjub kanal u petak od 21.00. U „Miljanovom korneru“ gostuje proslavljeni reprezentativac Srbije, Nemanja Matić.

​► Povratak mita o broju „deset“ – Piksi je odabrao Tadića /video/

► Piksi će zbog Tadića biti na „slatkim mukama“

► Holandska sramota nije mogla da pobedi Tadićevu veru /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala