Zatamnjenje Sunca počinje u junu: Tone praha krede za spas planete ― Bil Gejts podržao projekat

© AP Photo / Samuel HabtabBil Gejts
Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Projekat koji podržava suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts ima za cilj zaustavljanje klimatskih promena ispuštanjem tona praha krede u stratosferu, objavio je „Tajms“. Prema navodima lista, inicijativa koju je finansiraju privatni donatori, uključujući suosnivača „Majkrosofta“, biće prvi ozbiljni pokušaj da se klimatske promene zaustave zatamnjivanjem Sunca.

U osnovi, naučnici će pokušati da ispuste prah krede u atmosferu nadajući se da će stvoriti „suncobran“ koji će odbiti neke sunčeve zrake, preusmeriti ih u svemir i prigušiti one koji prolaze, sprečavajući tako da naša planeta postane toplija. 

Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Mediji otkrivaju zašto je Bil Gejts postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi

Ovog leta, tačnije u junu, naučnici planiraju da lansiraju veliki balon koji nosi dva kilograma praha krede iznad švedskog grada Kiruna, a zatim ga rasprše.

Istraživači će potom nadgledati kako ona deluje u atmosferi. Ove informacije će se koristiti za pokretanje simulacionih testova da bi se videlo da li će povećanje količine praha krede pomoći u rešavanju problema klimatskih promena.

Naučnici koji stoje iza projekta inspirisani su erupcijom vulkana 1991. godine na Filipinima. Tada je planina Pinatubo oslobodila ogroman oblak pepela koji je sadržao milione čestica sumpor-dioksida, koji su se zatim grupisale u kapljice sumporne kiseline koje su bile u vazduhu duže od godinu dana zaklanjajući sunčeve zrake. Naučnici tvde da je temperatura na globalnom nivou zbog toga pala za 0,5 stepeni Celzijusa.

Izgovor za političare i potencijalni uticaj na vremenske prilike

Uprkos popularnosti, projekat je izazvao zabrinutost među naučnom zajednicom. Kritičari kažu da se inicijativa ne bavi glavnim krivcem klimatskih promena - zagađenjem - i da će političarima biti izgovor za neusvajanje oštrih mera za rešavanje problema, prenosi Sputnjik internešenal.

Drugi ističu da je sama ideja prilično opasna.

Ser Dejvid King sa Univerziteta u Kembridžu rekao je za „Tajms“ da bi tu tehniku trebalo zabraniti, jer bi mogla biti pogubna po vremenske prilike na načine koje niko ne može da predvidi. King insistira da podatke o potencijalnom efektu „suncobrana“ treba prikupljati drugim tehnikama. 

Naučnici koji stoje iza projekta uveravali su da mala količina krede koji planiraju da ispuste ovog juna neće stvoriti nikakav problem i naglašavaju da je njihova ideja opcija koja se može koristiti zajedno uz ostale mere.

„Iz moje perspektive, ozbiljno istraživanje o tome koji su njegovi rizici i koliko bi to moglo da funkcioniše, pruža sledećoj generaciji bolje informacije za donošenje odluke", rekao je „Tajmsu“ Dejvid Kejt, član istraživačkog tima, dodajući da bi projekat mogao da kupi svetu malo vremena dok pokušava da reši problem klimatskih promena.

Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
„Gledaj svoja posla“: Bil Gejts novom idejom za spas planete zaprepastio mnoge
Bil Gejts, koji je donirao oko 50 milijardi dolara u razne dobrotvorne svrhe, smatra klimatske promene jednim od najvećih problema sa kojima se čovečanstvo suočava i predvodio je nekoliko inicijativa za istraživanje i razvoj zelene energije.

Pogledajte i emisiju „Novi Sputnjik poredak“ koja istražuje šta se krije iza planova osnivača „Majkrosofta“ i trećeg najbogatijeg čoveka na svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala