Sećanje na Vlastu: Duhom mlađi i od najmlađih, nosio je radost i volju za život

© Sputnik / SputnjikVlastimir Vlasta Velisavljević
Vlastimir Vlasta Velisavljević - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Pamtiću Vlastu kao starijeg kolegu koji je zapravo bio mnogo mlađi i od mene i od svih nas zajedno. Imao je životnu odluku da život gleda na duhovit i lep, vedar način, uprkos svim problemima koji su ga snalazili. Tom svojom divnom energijom i radošću obogaćivao je naše živote, kaže na vest o smrti Vlaste Velisavljevića njegov kolega Gordan Kičić.

Glavni krivac za smeh

Odlazak Vlaste Velisavljevića, glumca koga je čuveni Mihiz još davno, posle  Nušićeve „Autobiografije“ proglasio „glavnim krivcem za smeh“, vest je koja je, pored tuge, donela i malu nevericu: ko će sad, posle Vlaste, umeti da osmehom, vedrinom i blagošću pobeđuje i prevazilazi sve nedaće ličnog života, ali i života naroda kome je pripadao.  

© Foto : Nenad PetrovićVlasta Velisavljević i Nebojša Glogovac u predstavi „Sumnjivo lice“
Sećanje na Vlastu: Duhom mlađi i od najmlađih, nosio je radost i volju za život  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Vlasta Velisavljević i Nebojša Glogovac u predstavi „Sumnjivo lice“

Da je Vlastina vedrina i drugima donosila osmeh, potvrđuje i  Kičić koji, prisećajući se dana u kojima je sa Vlastom delio scenu, kaže da je taj zajednički rad za njega bio – velika sreća.

„Imao sam veliku sreću da igram sa njim, da se družim. Imao sam sreću i da mi Vlasta bude filmska baka – baka Nata. On je jednostavno bio jedno veliko srce i zato sad, kad smo ga izgubili, treba da mu budemo zahvalni na svemu što nam je dao“, podseća Kičić.

I koliko god bilo očekivano da jedan devedesetčetvorogodišnjak izgubi bitku protiv virusa koji već godinu dana uzima danak odnoseći i mnogo mlađe od njega, kada je o Vlasti reč – sve je nekako neočekivano. Valjda zbog tog prekinutog osmeha i blagosti koji su svih ovih decenija, na sceni i izvan nje, bili – lekoviti.

Dovoljno je samo setiti se da je igrao u ostvarenjima poput „Orlovi rano lete“, „Na slovo na slovo“, „Majstori“, „Kamiondžije“, „Grlom u jagode“, „Pljačka Trećeg rajha“, „Montevideo, bog te video“... i uvideti da je to cela jedna teatarska i filmska epoha koja s njim odlazi.

Rada Đuričin: Nije razmišljao o odlasku, želeo je samo da radi

Da Vlasta nije razmišljao o odlasku, potvrđuje njegova partnerka iz kultne „Bube u uhu“, glumica Rada Đuričin.

„Vlasta je neposredno pred odlazak u bolnicu, u 95. godini otišao da produži vozačku dozvolu. To govori o tome kako je bio veliki šarmer, kog je obožavala i publika i mi kolege. Bio je uvek sklon šali, na tuđ, ali i na svoj račun“, otkriva Rada Đuričin.

Ona podseća i na to koliko je Vlasta bio posvećen radu, do samog kraja.

„Neposredno pred odlazak u bolnicu javili su nam se iz Madlenijanuma gde smo nas dvoje poslednji put zajedno igrali, u predstavi 'Nana'. Pošto je to velika predstava sa mnogo učesnika, igranje se stalno odlagalo. Ukazala se prilika da je ipak obnovimo, i zvali su da nas pitaju da li smo raspoloženi da nastavimo da igramo. Vlasta i ja smo se tom prilikom čuli kada je on rekao: ‘Rado, meni je važno samo da radim, da radim!’ Veoma je bio posvećen radu, ali to nikada nije isključivalo druga njegova uživanja -  odlaske na putovanja, na fudbalske utakmice u druge gradove. Bio poznat po tome što je znao da se šmekerski obuče, da smišljeno, nonšalantno izgleda sportski elegantno. Ali rad je pre svega ono što ga je karakterisalo, to je bila jedna od velikih stavki u njegovom životu, značajna  za njegovo duševno i fizičko zdravlje“.

© Foto : JDPPrva glumačka postava predstave „Buba u uhu“, 1971, JDP
Sećanje na Vlastu: Duhom mlađi i od najmlađih, nosio je radost i volju za život  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Prva glumačka postava predstave „Buba u uhu“, 1971, JDP

Živeli sa „Bubom u uhu“

Poseban deo zajedničkog života na sceni, za nju predstavlja kultna predstava „Buba u uhu“.

„U toj predstavi’ smo Vlasta i ja zajedno proveli najveći deo našeg profesionalnog života. Igrali smo 43 godine na sceni JDP-a, a nas četvoro: Branka Petrić, Nikola Simić, Vlasta i ja igrali smo u svim predstavama u JDP-u, od premijere do smrti Nikole Simića. Kasnije je ta predstava nastavila svoj život u KPGT-u. Mi smo živeli sa 'Bubom u uhu' od 1971. godine do Nikoline smrti, to je obeležilo naš život. Vlasta je u tu predstavu uneo i 'svoj' deo u kojem opisuje mene i pokazuje na veličinu mojih usta, čemu se publika silno smejala, ali i ja, od sveg srca. Mnoge radosti nam je doneo. Pamtiću ga i kao velikog zaljubljenika u rusku književnost, umetnost, muziku… To mu je bila slaba tačka.”

Ljubiša Ristić: Vlasta je bio konstanta u mom pozorišnom životu

Za reditelja „Bube u uhu“ Ljubišu Ristića, Vlasta je bio jedan od najbližih prijatelja i neko za koga je vezan ceo Ristićev život u pozorištu.

„Vlasta je bio u mojoj prvoj predstavi pre 50 godina. Svih tih godina on je, uz još nekoliko glumaca, Nikolu Simića, Radu Đuričin, Branku Petrić, bio konstanta u mom pozorišnom životu“, kaže Ristić, opisujući Vlastu kao radosnog čoveka, punog optimizma, koji je s ogromnim nevoljama u životu izlazio na kraj, zato što mu je takva bila priroda.

„Vlasta je prelazio preko svih stvari, nije bio zlopamtilo i na sve nas je prenosio tu pozitivnu energiju i volju za život.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala