Kanada uvela sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog Navaljnog

© Flickr / KimliRuska i Kanadska zastava
Ruska i Kanadska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Vlada Kanade uvela je sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je kanadski ministar inostranih poslova Mark Garno.
„Kanada od 24. marta 2021. godine uvodi sankcije protiv ruskih zvaničnika kao odgovor na gruba i sistematska kršenja ljudskih prava koja se sprovode u Rusiji“, navedeno je u saopštenju kanadskog Ministarstva spoljnih poslova.

Među zvaničnicima koji su se našli na spisku su direktor ruske Federalne službe za bezbednost (FSB) Aleksandar Bortnjikov, zamenik šefa administracije predsednika Ruske Federacije Sergej Kirijenko, direktor Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) Viktor Zolotov, direktor federalne službe za izvršenje kazni Aleksandar Kalašnjikov i drugi.

Prema navodima MIP-a Kanade, protiv tih osoba uvodi se režim zamrzavanja aktiva. U skladu sa klauzulom o sankcijama, licima u Kanadi, kao i Kanađanima izvan zemlje se zabranjuje da obavljaju bilo kakve aktivnosti u vezi sa imovinom devet ruskih zvaničnika, kao i da im pružaju finansijske usluge. Pored toga, osobama sa sankcionog spiska se zabranjuje ulazak u Kanadu, dodaje MIP.

U saopštenju je istaknuto da je odluka o sankcijama, povezanim sa situacijom oko blogera Alekseja Navaljnog, doneta u skladu sa merama koje su već najavile SAD, Evropska unija i Velika Britanija.

Početkom marta, Evropska unija uvela je sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava četvorici državljana Rusije zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon EU i Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje sankcija Rusiji. Na spisku sankcija nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene su na konkretna lica i organizacije, a uključivaće i ograničenja na izvoz i vize.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da nove sankcije EU i SAD protiv Rusije znatno štete ionako žalosnim odnosima. On je primetio da je Kremlj uveren da politika sankcija protiv Rusije ne postiže svoj cilj.

Pročitajte još.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala