„Irci su borbeni i ne dolaze s belom zastavom“

© AP Photo / Niall CarsonRepublika Irska fudbal
Republika Irska fudbal - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Odbrojavanje je završeno! Srbija će predvođena novim selektorom – legendarnim Draganom Stojkovićem Piksijem, odigrati prvi meč u kvalifikacijama za odlazak na Mundijal u Kataru, a rival će joj večeras od 20.45 biti desetkovana Republika Irska i sablasno prazne tribine Marakane.  

S obzirom na to da su Irci bez velikog broja standardnih reprezentativaca, čak sedmorica su zbog povreda otpala sa spiska selektora Stivena Kenija, Sputnjik sport potražio je pomoć u „skeniranju“ rivala od Stefana Čolovića, fudbalera Čukaričkog, koji je prošlu sezonu proveo u redovima irskog Dandalka.

Sigurno da sve u Srbiji raduje što Irci stižu desetkovani, i to sa trećim golmanom, i da bi to trebalo u velikoj meri da olakša posao Tadiću i drugovima, ali lopta je okruga, a mi smo majstori da uprskamo... Setimo se samo „meča decenije“ sa Škotima. Ili pak bolje ne...

​„Koliko sam ispratio iz njihovih medija, oni imaju dosta povređenih igrača, generalno su to fudbaleri koji igraju u Premijer ligi, i u Čempionšipu, nema tu mnogo igrača iz irske lige, čak mislim da nemaju nijednog iz Irske. Više su to igrači iz Engleske. Dosta povređenih Srbija je veliki favorit“, počinje Čolović razgovor za Sputnjik.

Čolović je prošao mlađe kategorije Rada, Crvene zvezde, Atletiko Madrida i Partizana, a za godinu dana provedenih na Ostrvu u sezoni 2020/21 uspeo je da upozna irski mentalitet i njihov stil igre, dok je branio boje višestrukog prvaka države - Dandalka.

Uprkos tome što su Piksijevi „orlovi“ izraziti favoriti, naš sagovornik je upozorio na „najjače oružje“ Iraca – borbenost i disciplinu!

„Kada bismo gledali vrline, to sigurno borbenost i  upornost. Imaju korektnu fizičku spremu, to su sigurno plusevi. Ali opet što se tiče kvaliteta, mislim da ne mogu da se porede sa nama. Pogotovo individualno gde smo dosta kvalitetniji. Oni su borbeni generalno imaju taj ostrvski stil fudbala i neće doći s belom zastavom. Sigurno će pružiti neki otpor.Mada, nadam se iskreno da će Srbija lako da pobedi zato što je favorit“, optimista je Stefan.

Škoti su prošlog novembra u finalu baraža takođe bili autsajderi, pa su Ljubišu Tumbakovića i Srbiju usred Beograda šokirali i ostavili nas Evropskog prvenstva.

Slaviša Kokeza - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Dosije „Kokeza“: Dobio je fotelju, a pričalo se da želi i dres Srbije

S druge strane, Irci osam utakmica nisu pobedili, a selektor Stiven Keni nije najuren. Sigurno da oseća neku vrstu pritiska, ali bi kod nas bi dosad letele glave, i selektor bi bio smenjen posle tri utakmice, a kamoli osam.

„Pa da... Tamo je to drugačije. Dobio je ugovor na četiri godine, nije imao taj neki početnički uspeh, ali sad ćemo da vidimo s ovim kvalifikacijama. Ali, sigurno da i on ima neku dozu pritiska, mada i oni su svesni da im ne igra dosta igrača, tako da mislim da smo mi stvarno favoriti. Nije to isti pritisak kao i kod nas, kod nas je opet fudbal nešto drugo i malo su veća očekivanja nego tamo“.

Samo tri dana posle dvoboja sa Ircima, Srbiju čeka nova i, verovatno, najteža prepreka u kvalifikacijama za Mundijal – Portugal!

Čolović nema dilemu da je od velike važnosti da se na startu upišu tri boda, kako bi igrači dobili samopouzdanje za derbi s Ronaldom i ostalim zvezdama.

„Sigurno da je najbitnije da se pobede Irci kao uvertira za Portugal. Trijumf na otvaranju kvalifikacija za mirniji početak. Portugal je prava utakmica pravi izazov“.

​Upravo će derbi drugog kola zakazan za 27. mart u Beogradu, takođe na stadionu Marakana, biti idealna prilika da se Srbija revanšira Portugalu za poraz rezultatom 4:2 u prethodnim kvalifikacijama za Evro, dok je u Lisabonu bilo nerešeno – 1:1.

Krilni fudbaler Čukaričkog izuzetno respektuje osvajače Lige nacija, ali smatra da Piksijeva četa nema čega da se plaši u tom odmeravanju snaga.

„Sigurno da mi po kvalitetu možemo da pariramo, iako je Portugal po mom mišljenju jedna od najboljih evropskih reprezentacija. Ne samo zbog Ronalda, nego generalno stvarno  mnogo dobrih igrača. Ali, Mislim da Srbija može individualno da parira, ako Piksi sve to dobro posloži, mislim da može da bude zanimljivo“, zaključio je Stefan Čolović, bivši član irskog Dandalka“.  

► Mogu li Srbi da postanu samuraji?

► Povratak mita o broju „deset“ – Piksi je odabrao Tadića /video/

► Okupili se Orlovi: Hoćemo devet bodova!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala