Dosije „Kokeza“: Dobio je fotelju, a pričalo se da želi i dres Srbije

© Foto : YT/Fudbalski savez SrbijeSlaviša Kokeza
Slaviša Kokeza - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Delovalo je da „starog vuka“ Tomislava Karadžića niko ne može da smeni u najudobnijoj fotelji srpskog fudbala, a onda se pojavio Slaviša Kokeza i 20. maja 2016. godine učinio je da nemoguće postane moguće. Pod njegovim predsednikovanjem reprezentacija je igrala na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, ali njemu nije ispunjena njegova navodna najveća želja...

Suverenu vladavinu Tomislava Karadžića na mestu predsednika Fudbalskog saveza Srbije od 2008. do 2019. godine, prekinuo je Slaviša Kokeza, čovek koji je javnosti u prethodnom periodu bio poznat kao aktivista Srpske radikalne stranke, kasnije visoki funkcioner Srpske napredne stranke, predsednik Fudbalskog saveza Beograda, te alfa i omega malog beogradskog kluba Brodarac u kom je nastupao i kao fudbaler.

Na izbornoj Skupštini dobio je većinu glasova, poslavši Toleta u penziju, s titulom počasnog predsednika FSS, i od tada je počeo da teče njegov mandat, koji je stoprocentnom podrškom članova skupštine potvrđen 2019. godine.

Ipak, neke stvari koje nemaju veze s fudbalom, a koje potresaju Srbiju u poslednje vreme, uticale su na to da Slaviša Kokeza 22. marta 2021. godine, dva dana uoči početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru podnese ostavku.

Milovan Đorić - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Đorić za Sputnjik o Kokezinoj ostavci: Logičan potez – Terzić bi bio dobro rešenje, ali...

„Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost. Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam. Povlačim se sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije kako bih celog sebe stavio u službu pravde i istine koji će biti moja vodilja u budućem periodu“, naveo je Kokeza.

Kada se podvuče crta, „orlovi“ su pod komandom Slaviše Kokeze bili akteri Mundijala u Rusiji 2018. godine, ali ono što mu je tokom predsednikovanja spočitano kao „mrlja“ bila je navodna „afera dres Srbije“.

Kao grom iz vedra neba je krajem 2017. godine odjeknula vest u jednom domaćem mediju da je Kokeza, navodno, tražio tadašnjem selektoru Slavoljubu Muslinu, da ukoliko reprezentacija obezbedi plasman na Mundijal pre vremena, da ga uvrsti na spisak igrača za meč sa Gruzijom. Pričalo se po gradu...

Kokeza je kategorički odbacio takve tvrdnje medija, pa sve ipak treba uzeti s debelom rezervom. Jer, zaista je teško i neverovatno poverovati u to da je čovek koji je dobio fotelju i koji je igrao za seniore Brodarca, tražio od selektora da, bar na trenutak, oseti težinu najdražeg dresa.

Ipak za taj sveti dres treba da budete u top formi. Možete samo zamisliti koliko bi sve to ispalo neozbiljno pred FIFA i UEFA i kolike bi rigorozne sankcije snosio FSS zbog omalovažavanja protivnika...

Oglasio se tada i Muslin, koji je ubrzo posle toga bio smenjen, uprkos činjenici da je odveo „orlove“ na Mundijal u Rusiji.

„Bio je dogovor da, ako nam ne trebaju bodovi protiv Gruzije, stavim Kokezu na klupu, ali ja sam to shvatio kao šalu. Nadam se da se i on šalio“, rekao je svojevremeno Muslin za Kurir.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL Slavoljub Muslin
Dosije „Kokeza“: Dobio je fotelju, a pričalo se da želi i dres Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Slavoljub Muslin

S druge strane, Kokeza je demantovao takvu mogućnost, ali će ostati upamćeno da se tokom njegovog gotovo petogodišnjeg mandata na čelu FSS pisalo i o tome kako predsednik želi nešto više, a to je sveti dres Srbije.

Na kraju je Kokeza sam spakovao kofere i napustio najudobniju fotelju na Terazijama i u Staroj Pazovi, pošto se našao na udaru zbog navodnog poznanstva s uhapšenim vođom navijača Veljkom Belivukom, poznatijem kao Velja Nevolja.

Kokeza je u svojstvu građanina krajem februara priveden u MUP na informativni razgovor na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića, poznatog kao Aca Bosanac, vlasnika nekoliko restorana u Beogradu, da je preko njega upoznao Veljka Belivuka, takozvanog Velju Nevolju.

Prašina koja se podigla oko FSS naterala je, sada već bivšeg predsednika, da podnese neopozivu ostavku, a sve to kako bi obezbedio Draganu Stojkoviću Piksiju i „orlovima“ mir pred početak kvalifikacija za Mundijal koji će naredne godine biti održan u Kataru.

► Skinuo je albanski dron, a zbog Srbije je ušao u sukob sa Francuzima: „Srbija – iznad svega“ /video/

► FSS se oglasio – poznato ko menja Slavišu Kokezu

► Okupili se Orlovi: Hoćemo devet bodova!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala