Savet NATO: Prilagođavamo se izazovima, Rusija pretnja po bezbednost

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO-a u Briselu
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
U Briselu se održava dvodnevni sastanak Saveta NATO, a šefovi diplomatija država-članica ponovili su da je Rusija jedan od glavnih izazova za Alijansu. Kako kažu, NATO će nastaviti da se adaptira na savremene izazove.
„NATO nastavlja da se adaptira. Mi ćemo se suprotstaviti pretnjama i sistemskoj konkurenciji. Agresivno delovanje Rusije predstavlja pretnju evroatlantskoj bezbednosti, terorizam u svim oblicima ostaje permanentna pretnja za sve nas. Autoritarni režimi su izazov svim principima na kojima se bazira svet, uključujući hibridne i sajber pretnje i zloupotrebu novih tehnologija“, navodi se u saopštenju izdatom posle prvog dana rada Saveta NATO.

Takođe se navodi da transatlantsko partnerstvo u tom kontekstu ostaje kamen-temeljac kolektivne bezbednosti i centralni element političkog jedinstva Alijanse.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Gruško: NATO demontirao sistem bezbednosti u Evropi

Naglašava se da je NATO isključivo odbrambeno telo koje ne predstavlja pretnju ni po jednu zemlju.

„Kao odgovor na sve opasniju i nepredvidivu situaciju u sferi bezbednosti mi u značajnoj meri jačamo mogućnosti za obuzdavanje, potencijal i stabilnost NATO“, zaključili su ministri spoljnih poslova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka da je ministrima predložio da se značajno uveća finansiranje imajući u vidu nepredvidivu situaciju u sferi bezbednosti koja zahteva jače obuzdavanje i jaču odbranu.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala