Satanisti podneli sedam tužbi, traže ista prava kao hrišćani

© AP Photo / The Satanic TempleStatua iz hrama satanista
Statua iz hrama satanista - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Satanski hram, ateistička zajednica sa oko 300.000 sledbenika, vodi pravnu bitku širom SAD-a za verske slobode, kako bi postali ravnopravni sa hrišćanima, saopštio je Hram.

Hram koji propoveda empatiju istovremeno sa slobodom vređanja ukoliko to zahteva borba za pravdu, podneo je sedam tužbi u različitim saveznim američkim državama osporavajući koncept verske slobode i njene osnovne karakteristike, zahtevajući jednak tretman sa hrišćanskim zajednicama. 

Pentagram, simbol satanizma - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2021
Pentagram pored krsta: Satanizam među priznatim religijama u Australiji /foto/

„Ljudi se nasmeju kada nas vide kako se borimo da postavimo spomenik Sotoni na istim osnovama kao i spomenik u čast Deset zapovesti, ali i ako uspemo ili ne uspemo, podjednako je važno“, rekao je Lusijen Grivs, koji je 2013. osnovao Hram, preneo je Blumberg.

On je rekao da je njihov cilj jednostavan i u duhu Amerike.

„Ne možete da date prednost određenom verskom gledištu i da kažete da smo nacija koja poštuje verske slobode. Verska sloboda ne treba da se odnosi na jedno stanovište“, rekao je Grivs.

U svojoj najnovijoj tužbi, u Teksasu, Satanski hram nastoji da se neka pravila o abortusu smatraju neustavnim kada se primenjuju na pristalice Hrama. Insistira se da neka pravila nisu u skladu sa njihovim verovanjima.

Satanski hram se nada da će u saveznoj državi Arizoni oživeti tužbu koja traži pravo na molitvu na početku zasedanja Gradskog veća, dok u slučaju iz Bostona Hram ističe da su muslimani i Jevreji bili previše zastupljeni u molitvama na sastancima Gradskog veća zbog kojih su, za razliku od ateista, bliskiji članovima Veća.

U Minesoti tužbom pokušavaju da dobiju mogućnost da postave statuu za koju kažu da je satanska ali sa ukusom. 

Statua Satane - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2020
Američki satanisti traže da se sa zastave skine slogan „Verujem u boga“

Ova zajednica je u Arkanzasu uključena u parnicu sekularista koji žele da uklone granitni spomenik u čast Deset zapovesti sa obrazloženjem da navodno krši Prvi amandman favorizujući jednu religiju nad ostalima. Pod istim uslovima, Satanski hram želi da postavi statuu jarca sa anđeoskim krilima Bafometa, kako bi pored hrišćanskog spomenika stajao podsetnik na ljude ubijene u pravom lovu na veštice.

Državne vlasti su međutim okarakterisale pristalice Satanskog hrama kao trolove, a u sudskom spisu takođe se citira suparnik Satanističkog hrama, Crkva sotone, koja za poklonike Hrama navodi da nemaju prava verska uverenja i da satanizam stavljaju na loš glas, prenosi Sputnjik internešenal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala