Poslanica ruske Dume: London se sprema za ekspanziju i vođenje neokolonijalne politike

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Odluka Velike Britanije da se aktivira u Crnom i Baltičkom moru govori o tome da se London ne sprema za zaštitu, već za ekspanziju. To može da se uporedi sa pokušajem vođenja neokolonijalne politike, izjavila je članica Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina.

U Strategiji modernizacije oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva objavljenoj danas navedeno je da Velika Britanija namerava da se aktivira u Crnom moru i na Baltiku. Najavljena je i nova regionalna inicijativa za Zapadni Balkan.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Zaharova: Imperijalne ambicije Londona nisu nestale

Nakon toga su usledile reakcije iz Moskve.

Panjina smatra da se Britanija zapravo sprema za širenje i vođenje neokolonijalne politike.

„London se u stvarnosti ne priprema za zaštitu, već za ekspanziju. Nakon odlaska Britanije iz EU, britanska spoljna politika i vojna strategija postali su značajno agresivniji nego pre. U suštini, vidimo pokušaj preporoda imperijalne vojne moći, vođenja neokolonijalne politike i u istorijskim zonama britanskih ambicija, i na 'novom mestu', na primer, na Arktiku, uključujući u predelima Severnog morskog puta“, istakla je Panjina.

S tim u vezi, zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov smatra da značajno povećanje britanskog nuklearnog potencijala može da dovede do diskusije o Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) u novim uslovima.

Kako je rekao, Sporazum uzima u obzir stavove Rusije i SAD, ali ne predviđa povećanje nuklearnog naoružanja Londona, te bi u tom slučaju ravnoteža interesa mogla da se naruši.

Senator nije isključio ni mogućnost da London koristi takve izveštaje kako bi „isprovocirao Amerikance i uvukao ih u trku u naoružanju, jer London u pogledu vojne moći nikada neće moći da se uporedi sa Rusijom i SAD i uvek će biti 'broj dva' u odnosu na Vašington“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala