Zaharova: Imperijalne ambicije Londona nisu nestale

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, govoreći o planovima Velike Britanije da poveća broj nuklearnih bojevih glava, izjavila da problem imperijalnih ambicija Londona nigde nije otišao, ali da za njih nema osnova.
„Danas ćemo na brifingu... dati zvaničnu reakciju na ovo. Sa Britanijom je uopšte sve tužno. Problem imperijalnih ambicija nije nestao. Ambicije postoje, ali za njih nema osnova. Štaviše, osnova je, nažalost, trula i gnjila. Oni, generalno, nažalost, pokušavaju da skrivaju neraspoloženje, smišljajući sve nove akcije kako bi povratili svoj status, kako ga oni vide, vodeće, najveće, najmoćnije države. Nažalost, dekor se sve više ruši, to je ono što mi vidimo i to je veoma tužno“, odgovorila je Zaharova za radio „Vesti FM“ na pitanje da prokomentariše planove Velike Britanije.

Britanska vlada objavila je u utorak odbrambenu i spoljnopolitičku strategiju, u kojoj je najavila neviđeno povećanje rashoda za odbranu i planove za povećanje broja nuklearnih bojevih glava na 260. Tokom 2010-ih, britanska vlada obećala je da će do sredine 2020-tih smanjiti broj nuklearnih bojevih glava sa 225 na najmanje 180.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio da su planovi Velike Britanije da izgradi svoj nuklearni potencijal tužni i da je to korak ka podrivanju strateške stabilnosti koji izgleda „veoma čudno“ u svetlu sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država da produže Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala