Ruski diplomata: Odnosi Rusije i Evropske unije - „konfliktna koegzistencija“

© SputnikZastave Rusije i NATO
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško je odnose Moskve i Brisela nazvao „konfliktnom koegzistencijom“
„Ako govorimo o Evropskoj uniji, onda bi bolje bilo reći da se oni nalaze u krizi. To je konflikta koegzistencija“, rekao je Gruško, govoreći u komitetu Državne dume za međunarodna pitanjia na temu „Rusija – Evropa: realnost i perspektive“.

Evropska unija nije spremna za ravnopravnu saradnju sa Rusijom, smatra Gruško.

Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Ruski diplomata: Vojne vežbe NATO-a u Evropi usmerene protiv Rusije

„Sve mogućnosti koje su bile otvorene, danas su se zatvorile, ne samo zbog političke situacije, već i zbog činjenice da Evropska unija nije spremna za ravnopravnu saradnju“, rekao je on.

Gruško je naveo da sve šeme, sa kojima Rusija nije bila saglasna, podrazumevale su mehaničko poštovanje evropskih standarda i principa.

„Sa nekim državama je to moguće, ali sa zemljama, kao što je Rusija bilo je očigledno da je osuđeno na neuspeh. Zapravo smo i došli do neuspeha“, naglasio je visoki diplomata.

Prema njegovom mišljenju, antiruske sankcije Evropske unije dovele su u sumnju mogućnost saradnje Moskve i Brisela.

„Osnovno je što vidimo da se ove sankcije koriste za mešanje u unutrašnje stvari sa ciljem da se domaćim pravosudnim i organima za sprovođenje zakona diktiraju uslovi. Što je naše odnose dovelo do opasne zone i dovedena je u pitanje i sama mogućnost bilo kakve saradnje sa Evropskom unijom“, rekao je on.

Što se tiče saradnje sa NATO-om - ona se nalazi najnižoj tački od kraja hladnog rata, izjavio je Gruško. kako je naveo, da trenutno ne postoji pozitivna agenda u dijalogu Rusije i NATO-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala