Ruski diplomata: Vojne vežbe NATO-a u Evropi usmerene protiv Rusije

© AP Photo / Steven GovernoVojne vežbe NATO-a
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Vojne vežbe NATO-a „Zaštitnik Evrope“ (Defender Europe) usmerene su protiv Rusije, rekao je šef delegacije Rusije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.
„Sjedinjene Američke Države nastavljaju da prebacuju u Evropu snage i sredstva za vojne vežbe 'Zaštitnik Evrope', one su usmerene protiv Rusije, gradi se infrastruktura“, rekao je Gavrilov, prenosi „Rusija 24“.

Osvrnuo se i na Sporazum o otvorenom nebu, rekavši da se nastavlja dijalog Rusije sa zapadnim zemljama o očuvanju tog sporazuma.

„U kontaktu smo, radi se, između ostalog, i na Sporazumu o otvorenom nebu. Američkim partnerima smo jasno stavili do znanja da još mogu doneti odluku, Evropljani mogu doneti odluku i vratiti se Sporazumu o otvorenom nebu“, istakao je Gavrilov.

Međutim, on naglašava da Rusija može razmotriti to pitanje konstruktivno, ali da ne preostaje mnogo vremena, te da ruska strana čeka odgovor Amerikanaca.

Takođe je konstatovao da postoje signali da SAD razmatraju pitanje povratka sporazumu.

„Ne znamo da li će se vratiti ili ne, ali ako se vrate, od toga će imati koristi ne samo Evropljani, nego i svi ostali“, zaključio je Gavrilov.

Ranije su pomorske snage Oružanih snaga Ukrajine održale manevre u Crnom moru zajedno da brodovima stalne protivminske grupe NATO-a. Ovo je drugi put da se manevri ovog tipa od početka godine održavaju u Crnom moru.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga Alijanse u Evropi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u jednoj od ranijih izjava naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za bilo koga ali da neće nemo posmatrati aktivnosti koje su potencijalno opasne po njene interese.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala