EU ostaje na istom kursu: Prema Rusiji i saradnja i sankcije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel imali su telefonski razgovor tokom kojeg je evropski zvaničnik konstatovao da postoje ozbiljne nesuglasice na relaciji Brisel-Moskva ali i naveo pod kojim uslovima bi ti odnosi mogli da budu bolji. O Rusiji su diskutovali i šefovi diplomatija EU.

Mišel je, kako je navedeno u saopštenju izneo stav da se evropsko-ruske veze nalaze na niskom nivou i potvrdio da će se Brisel u odnosu prema Moskvi pridržavati pet principa, koji su inače usaglašeni 2016. godine.

„Sada postoje nesuglasice u brojnim sferama“, navodi se u saopštenju i ističe je za poboljšanje potreban konstantan napredak u pitanjima kao što je primena Minskih sporazuma, prekid „hibridnih i sajber napada na države'-  članice i poštovanje ljudskih prava“.

Mišel i Putin su razgovarali i o ekspertizi koja se u Evropskoj agenciji za lekove sprovodi u vezi sa ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“.

Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Ruski diplomata: Odnosi Rusije i Evropske unije - „konfliktna koegzistencija“

Nešto kasnije u toku dana oglasio se i šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je rekao da je na sastanku ministara spoljnih poslova dogovoreno da se nastavi saradnja s Rusijom ali uz očuvanje sankcija do ispunjenja Minskih sporazuma.

„Brzo smo razmenili mišljenja o Rusiji. Ministri su potvrdili pet principa  u odnosu prema Rusiji. Oni su i dalje aktuelni“, rekoa je Borelj.

On je, međutim, rekao da se Rusija sve više i više udaljava od Brisela i da se opredelila za konfrontacije sa EU.

Rusija će biti tema i na sastanku Evropskog saveta krajem nedelje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala