Srbija ga je olako pustila da ode, a tajna proboja na veliku scenu je – srpski zet

© AP Photo / Kamil KrzaczynskiSrpski trener Veljko Paunović
Srpski trener Veljko Paunović - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Veljko Paunović je Srbiji doneo jedinu titulu šampiona sveta u reprezentativnom fudbalu, 2015. godine sa mladom reprezentacijom, ali za njega u Srbiji nije bilo mesta. Preko Amerike je stigao u Englesku i traži svoje mesto pod, često zubatim, suncem za trenere.
Aleksandar Mitrović slavi postizanje pogotka - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Aleksandar Mitrović za Sputnjik: Bog je imao druge planove, ostaće mi gorčina za ceo život

Mladi stručnjak je po završetku čuvenog Svetskog prvenstva 2015. godine ostavio Fudbalskom savezu plan i program za naredni period, ali nikoga to nije zanimalo – Paunović je otišao svojim putem i nije pogrešio.

„Zaista, želeo sam da iskusim sve dobro i sve loše u profesiji. Želeo sam da izvučem pouke iz svakog problema sa kojim trener može da se suoči. Želeo sam taj izazov, da učim, da napredujem. Posle osvajanja Svetskog prvenstva za mlade fudbalere 2015. godine želeo sam da uđem u klupski fudbal, da učim o strukturi kluba, o svemu. Želeo sam da ostavim svoj pečat na to, da ostavim istoriju“, naveo je Paunović u autorskom tekstu

Priliku, nažalost, nije dobio u Srbiji...

„Otišao sam u Čikago, ali nisam imao ideju o tome da ću tamo ostati četiri godine. Sve što sam znao je da je to prava šansa za mene, da učim, da se testiram, da napredujem. Bilo je teških nekoliko godina, oni su bili tradicionalno uspešan tim, ali su se našli u krizi“.

Paunović je morao da reaguje i dovede nova lica – jedno od njih je toliko poznato u svetu fudbala, ali je nama još bliže zbog braka sa bivšom najboljom srpskom teniserkom Anom Ivanović.

„Stigao nam je Nemanja Nikolić, Srbin sa mađarskim pasošem, Žuninja smo pozajmili i učinili kapitenom, ali je jedno pojačanje bilo važnije od svih – to je bio Bastijan Švajnštajger. Ne samo da je doneo igrački kvalitet, doneo nam je i neophodnu ličnost. To je odjeknulo, Čikago se našao u centru pažnje, ljudi su nas pratili, sa dobrim razlogom. Sa Bastijanom smo imali igru koju sam hteo, mogli smo da držimo loptu i da napadamo“, naveo je Paunović.

​Očekivao je, kaže, još jednu godinu u Americi, ali je 2019. godine otišao.

„Mnogo čitam, naročito literaturu o trenerima, želim da učim o izgradnji kulture kluba, tehnikama treniranja, taktici, o svemu. Čitao sam „Hrabri, novi svet“, knjigu o Maurisiju Poćetinu, a u tom periodu je stigla ponuda Redinga...“

Krajem avgusta 2020. godine Paunović je otišao u Englesku i morao je brzo da se snađe – uspeo je.

„Ključ svega je komunikacija. Svi pričamo međusobno, želim da stvari budu jasne, o tome šta očekujemo od njih, šta želimo da bude bolje. Razmatramo i ciljeve, prilagođavamo ih, stvari ne idu često po planu, ali garantujem igračima da ću im dati najbolje moguće okruženje za rad. Svako ko da sve od sebe, ko ne odustaje, ko igra do poslednjeg trenutka, ko želi da uči i napreduje svake sezone, na svakom treningu, svakom sastanku – taj će dobiti svaku moju pomoć“, istakao je Paunović.

Posle 38 odigranih kola u Čempionšipu, engleskoj drugoj ligi, Paunovićev Reding se nalazi na šestom mestu tabele sa 62 poena i u grupi je timova koji bi mogli da nastupe u plej-ofu za plasman u Premijer ligu.

► Šta beše „Filozofija jednog Piksija“? /video/

► Spajić za Sputnjik: O muku u svlačionici posle Škota, Lukinom povlačenju i sedenju na klupi

► Mamić za Sputnjik: Zvezda se bori s kosturima iz ormara, a Dinamo s domaćim izdajicama

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala