Podršku Zakonu o istopolnim zajednicama potpisalo više od 500 intelektualaca

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBAGej brak (ilustracija)
Gej brak (ilustracija) - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Više od 500 članova obrazovne, naučne, kulturne i umetničke zajednice potpisalo je podršku borbi za prava LGBTI+ osoba u Srbiji, koja se, između ostalog, ogleda u donošenju zakona o istopolnim zajednicama.

Potpisnici smatraju da je to deo borbe za bolje društvo zasnovano na jednakim ljudskim pravima kao civilizacijskoj tekovini, u kom nijedan njegov član neće biti stigmatizovan i diskriminisan.

Zakon o istopolnim zajednicama predstavlja samo prvi korak u ostvarivanju prava LGBTI+ osoba da njihove najbazičnije potrebe budu priznate i zakonski regulisane, navode u tekstu.

„Zakon treba da omogući da ove osobe imaju jednako pravo da vole i budu voljene, da grade zajednički život sa voljenom osobom, da nasleđuju imovinu svojih partnera i partnerki i da uživaju sva ona prava i odgovornosti koje heteroseksualne osobe uživaju bez dovođenja u pitanje. Donošenjem ovakvog zakona LGBTI+ osobe neće dobiti nikakva posebna niti drugačija prava, nego pravo da žive život koji je za većinu pripadnika društva uobičajen“, kaže se u obrazloženju. 

Akademska i profesionalna zajednica treba da bude pokretač i da daje podršku pozitivnim promenama u društvu, koje unapređuju društvo, i da pokaže put ka svetlijoj budućnosti, ostvarivanje jednakih ljudskih prava za sve je deo tog puta, napominje ova grupa ljudi i dodaje da je važno naglasiti i da donošenje ovakvog zakona neće ni na koji način ugroziti, niti umanjiti prava heteroseksualnih osoba.

„Razumemo da deo društva borbu LGBTI+ zajednice dočekuje sa negativnim emocijama i osećanjem ugroženosti. Ovakve emocionalne reakcije pokazatelj su nerazumevanja toga šta LGBTI+ zajednice zaista jesu i kakve potrebe imaju. Međutim, to ne može biti validan argument protiv donošenja ovog zakona, već pokazatelj u kom pravcu treba da se dalje razvijaju i sprovode anti-diskriminacione i edukativne aktivnosti i prakse“, navodi se u tekstu potpisnika.   

Iako je jasno da će zakon o istopolnim zajednicama stvoriti prostor u kom može biti olakšan život i uživanje osnovnih prava LGBTI+ zajednice, borba tu ne prestaje, dodaju oni. Primena zakona kroz dosledan rad institucija i promena društvene klime je mnogo zahtevniji i dugotrajniji posao. 

„Mi ćemo kroz svoju društvenu, naučnu i obrazovnu praksu i svoje profesionalne uloge nastaviti da podržavamo vrednosti tolerancije i jednakosti svih marginalizovanih grupa i uvek ćemo biti spremni da se usprotivimo diskriminaciji, bez obzira da li dolazi od strane pojedinaca, grupa ili institucija. Akademska i profesionalna zajednica treba da bude pokretač i da daje podršku pozitivnim promenama u društvu, koje unapređuju društvo, i da pokaže put ka svetlijoj budućnosti, ostvarivanje jednakih ljudskih prava za sve je deo tog puta", objašnjavaju potpisnici, preneo je portal „021“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala