Da li su magneti na frižideru opasni?

© Depositphotos.com / HeritagePicsMagneti kao suvenir na frižideru
Magneti kao suvenir na frižideru - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Da li magnet može da prouzrokuje kvar na uređaju ili negativno utiče na ljudsko telo? Na ovo i druga pitanja za Sputnjik odgovara ruski profesor popularizacije fizike i nauke Jurij Mihajlovski.

Mnogi ljudi vole da sakupljaju ukrasne magnete na frižideru, jer su dekorativni i odličan način da sačuvaju uspomene na putovanja i razne prijatne trenutke. Ali ako aparat počne da se kvari, postavlja se pitanje: možda su magneti uzrok?

Magneti su uglavnom bezopasni, ali sve zavisi od njihove snage, objašnjava Mihajlovski.

„Ako govorimo o konvencionalnim magnetima za frižider, koji su napravljeni od ferita i stvaraju prilično slabo magnetno polje. Međutim, sada možete kupiti i druge vrste magneta, neodim, gvožđe i bor, koji su dovoljno snažni da utiču na opremu. U ovim slučajevima bolje je koristiti feritne magnete“, otkriva Mihajlovski.

Ako želite da postavite magnete na računar, morate uzeti u obzir neke stvari. Hard-diskovi u računaru ponekad koriste principe magnetnog snimanja. Oni su najjeftiniji na tržištu, pa ih imaju gotovo svi. Snažan magnet sa svojim poljem može magnetizovati disk, pa pazite da pored njega ne okačite magnete. 

„Takođe, ako iz nekog razloga u našem telu postoji nešto što sadrži gvožđe, ne bi trebalo da se približavamo magnetima jer mehanički to može prouzrokovati privlačenje ili odbijanje, što nije baš dobro. To važi, za na primer ljudima sa pejsmejkerima“, kaže naučnik.

Međutim, magnetno polje se vrlo brzo smanjuje sa daljinom. Da bi magnet na nas uticao na bilo koji način, moramo mu se približiti. Na udaljenosti već od 10 centimetara više neće biti interakcije, rezimira naučnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala