Piksi: Arogantne šaljem kući, hoću svih devet bodova na startu

© Foto : FSSDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Dragan Stojković Piksi, novi selektor fudbalera Srbije, održao je prvu zvaničnu konferenciju na kojoj je pričao o uvodnim kvalifikacionim utakmicama za odlazak na Mundijal u Kataru naredne godine. Pričao je Piksi još o atmosferi, formaciji, kao i tome da zna ko će biti novi kapiten, ali da će to saopštiti igračima u ponedeljak uveče.

Zbog čitavog haosa sa virusom korona, Dragan Stojković Piksi je putem video-konferencije odgovarao na prethodno postavljena pitanja novinara. 

Da li imate nove informacije vezano za igrače iz Francuske i još nekih liga koje ne žele da puste igrače na reprezentativno okupljanje?

Za sada pretpostavljam i očekujem da neće biti problema, iako postoje neke naznake da može da bude potencijalnih problema. Ali, nadam se da će se svi igrači koji su na spisku odazvati ovde u naš kamp.

Da li će tim za meč sa Republikom Irskom (24. marta) biti isti kao onaj sa Škotskom u novembru? Tada ste rekli da smo medicinski slučaj ako ne pobedimo, a svi znamo šta se desilo posle...

- Mi smo naravno kao ozbiljan tim i stručni štab i Savez, uspeli u ovom periodu da analiziramo sve naše protivnike. Ali, akcenat je bio na Republici Irskoj, prvi meč, prvi izazov u kampanji za odlazak na Evropsko prvenstvo. Radi se o kvalitetnom timu, nikada nikoga ne treba da potcenimo. Moramo biti fokusirani na naš tim, naš performans, moramo da budemo bolji od izdanja protiv Škotske. Očekujem bez obzira na vremenske uslove da se dobro pripremimo, imaćemo kratak period za pripremu, očekujem da i tu poteškoću prevaziđemo. Da iskoristim svaki minut da igračima pokažem kako i šta treba da rade. Jeste, ja i dalje mislim da smo medicinski fenomeni, da ne iskoristimo takvu šansu. To je bila metafora, da u toj muci nađemo vremena i prostora da se nasmejemo. Niko nikoga ne treba da vodi na ispitivanja. Utakmica i igra koju smo pokazali bila je takva da se nikada ne ponovi. Bila je loša igra, po taktici, tehnici... Takvu Srbiju ne želim da više vidim. Uveren sam da je nećete videti.

Koliko je loše što prva dva meča igramo sa Irskom i Portugalom, koji su nam glavni kandidati za plasman na Mundijal?

- Ja bih bio najsrećniji čovek, a i svi treneri, 99 odsto da mogu da biram, ali ne možete da utičete na raspored. Mediji da govore, popunjavaju prostor, nas ne treba da brine. Moramo biti skoncetrisani i spremni za izazove ma kako se zvao protivnik. Mene ne zanima ime protivnika, mene zanima moj tim.

Reprezentacija je u poslednje vreme igrala s trojicom u zadnjoj liniji, da li ostaje taj sistem ili se menja?

- Au, al medije interesuje sistem. Ja u glavi već imam nešto, ali ne mogu da pričam o tome, još je rano. Sistem kao sistem, jeste važan, ali i nije važan. Bitni su principi, da li ga igrači u defanzivnom i ofanzivnom smislu koriste na pametan način. Svaki sistem ima svoje vrline i mane. Kažete taj sistem s tri se pokazao kao najslabiji, odbrana najgori deo reprezentacije, a protiv Rusije bilo 5:0, u Norveškoj smo takođe dobili utakmicu, a igrali smo opet sa tri. Zašto bi odbrana bila najgori deo tima? Mislim da iz svakog sistema možeš da izvučeš maksimum, a ja ću se opredeliti za formaciju, koji će tim biti na terenu. Da li će to biti trojica ili četvorica, sasvim je nebitno. Opredeliću se za formaciju, koja će nam doneti dobru igru i rezultat. Nije garancija ni četiri beka, ni tri beka, nikakva garancija da ćete pobediti, apsolutno zavisi od igrača i principa koje trener treba da kaže i pokaže igračima šta treba da rade u datom momentu. Ono što je moja želja i na čemu ću sa igračima raditi, jeste da budemo organizovana ekipa na terenu, nikako dezorganizovana, da radi ko šta hoće. To je moj cilj i uspećemo o tome.

© AP Photo / Darko VojinovicDušan Tadić slavi postizanje gola u utakmici protiv Ukrajine
Piksi: Arogantne šaljem kući, hoću svih devet bodova na startu - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Dušan Tadić slavi postizanje gola u utakmici protiv Ukrajine

Ko će biti novi kapiten Srbije? Da li će to biti Dušan Tadić i ko će biti prvi izvođač jedanaesteraca, s obzirom na to da je Mitrović promašio penal, a Tadić ove sezone ima 10 od 10?

- Ako bude penala da ne menjamo ono što valja. Ali, ne znam da li će igrati taj Tadić. Ne mogu da ga ubacujem u igru s klupe da izvede penal. Timski duh je nešto što mora da nas krasi. To se odnosi i na klub ko je kapiten, ali su za mene u reprezentaciji svi kapiteni i ovi na terenu i ovi na klupi. Program takav sa tri utakmice u sedam dana strahovito je naporan. Objasniću im da budu spremni, ne verujem da će isti tim da bude sve tri utakmice. Znam ko će biti kapiten, znam ko će biti i zamenik i zamenik zamenika, ali sačekajmo ponedeljak da se okupe, dočekaćemo večeru pa posle toga. Da raščistimo to. Kapiten ko kapiten, jeste važan, ali nije bitan toliko, koliko kolektivan duh.

Da li ste ukalkulisali već sedam bodova iz prva tri meča?

- Ja sam ukalkulisao devet bodova. Ni o tri, ni o šest, ni o sedam nisam razmišljao. Maksimalnih devet ako me pitate iskreno. Igrao bih kladionicu i bio bogat čovek da mogu da pogodim. Moramo svaku utakmicu da idemo na tri boda, da nam to bude cilj. Želimo pobedu, da učinimo sve da dobijemo utakmicu, a rezultat je ogledalo onoga što smo uradili na terenu. Ne bavim se kalkulacijama, dobićemo Irsku, a Portugal nerešeno, a dobićemo Azerbejdžan. Luksemburg će biti najteža utakmica u grupi, zapamtite ovo što sam rekao. I igrači to moraju da znaju.

Aleksandar Mitrović slavi postizanje pogotka - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Aleksandar Mitrović za Sputnjik: Bog je imao druge planove, ostaće mi gorčina za ceo život

Malo o napadačima. Aleksandar Mitrović će do kraja karijere postati najbolji napadač u istoriji Srbije, ali ne igra u Fulamu?

- Što se Mitrovića tiče ja ga puno cenim, do danas šta je uradio za nacionalni tim za dres reprezentacije je impresivno. I nema sumnje da će Mitrović probiti brojku od 38 golova. On je već tu blizu, svi smo svesni toga i on je svestan toga. On naravno, mora da povrati to samopouzdanje, ja sam tu da mu pružim podršku. Ako ćemo pošteno da pričamo, zadnjih dva tri meseca, možemo da izračunamo tačno koliko je minuta igrao. I pored tog neigranja, i pored te male minutaže u poslednja tri meseca, ja sam ga stavio na spisak. Mnogi su me pitali zašto zoveš Mitrovića kad on ne igra. I to s pravom pitaju. Moje opredelenje, ja verujem u njegovu moć, on je u nokdaunu. Njemu je sad potrebna podrška i ja ću mu je dati. Penal protiv Škotske je mogao svako da promaši. Biće on onaj stari.

Da li bismo mogli češće da gledamo tandem Mitrović - Jović?

- Pa to lepo izgleda i lepo zvuči. Moguće da će doći do toga. Neću ništa da obećavam, ako javnost to zadovoljava da vide Jovića i Mitrovića, rado ću im izaći u susret ako to donosi dobro ekipi.

Koliko vas raduje forma Dušana Vlahovića?

​- Momak kome se smeši jako lepa karijera. Vrlo, vrlo mlad i za svaku pohvalu, ne treba da čita novine i da gleda Instagram, već da radi puno i da čvrsto ostane na zemlji. Da sav fokus usredsredi na posao. Golovi su samo kruna njegovog mukotrpnog rada, davanja maksimalnog za svoj tim. On je izuzetno talentovan momak, razvija se u jednu pravu devetku, koja će nadam se narednih 10 godina značiti jako puno za nas i njegov klub. Nije loše da stavimo svu trojicu gore, Mitrović, Vlahović i Jović. Videćemo i u toj opciji.

Da li ste svesni da neki od igrača nadobudnim ponašanjem iritiraju javnost?

- Recite mi koji su i odmah idu kući. Ima puno priča, neistinitih priča, tračeva. Svi igrači koji su bili ranije i koji su sada ovde, poseduju patriotski duh. Mnogo im je drago da igraju za svoju zemlju. Neću danas, da igram, hoću sledeći put. E sad, bilo je nekih situacija da je neko povređen, čuva se za svoj klub. Ne bi smeli to da rade, biću rigorozan, ako budem video da neko i pokuša da radi u svoju korist, a na uštrb reprezentacije. Računam na njihovu inteligenciju i da znaju kako da se ponašaju. Nedisciplina se neće tolerisati. Dajte mi ime tog, i odvešću ga sam do aerodroma. Ponašanje? Videćete na terenu kako se ko ponaša, pa ćemo razgovarati. Ponašanje mora da bude na nivou, da bude zavidno. Svi se bore za respekt.

Neki od igrača igraju odlično u klubovima, Kostić, Sergej, ali to nije slučaj u reprezentaciji?

- Možda neće igrati. Ma ne odnosi se to samo na ime, po ime. To se odnosi na sve. Mislim ono što sam gledao pratio, analizirao. Jedna grupa igrača u klubovima, zato su i ovde. Klubovi su ih angažovali jer igraju na zavidnom nivou, a u reprezentaciji, ja bar s ove distance, mogu daleko bolje i više. Mislim da su oni svesni toga, neko to treba da im kaže, pokaže, objasni. Jer, ako oni misle da kako igraju da je to dobro, onda mi ne poznajemo fudbal. Oni u sebi poseduju daleko više potencijala, znanja i talenta, ali to mora da se pokaže na terenu. Ne može da igrate dva, tri minuta, pa vas 15 minuta nema. Morate konstantno da držite kontinuitet dobre igre. Nije to kritika. Kostića i Milinković-Savića ste pomenuli, ali ima još dosta njih. Ja sam ovde da izvučemo taj maksimum iz tog potencijala.

Malo igrača iz Superlige. Da li to ima veze sa kvalitetom našeg prvenstva?

- Apsolutno se slažem s tom konstantacijom. Naš domaći fudbal nije na nivou, na kom bismo želeli. Savez, Zajednica, svi se trude, sve strukture, da se radi na regularnosti, uslovima, ali tereni i stadioni, reflektori ne igraju fudbal, igraju igrači. Zvezda i Partizan odskaču, uz respekt Vojvodini, ali ako imate da prvi i treći 20 bodova razlike, onda vam je jasna razlika u kvalitetu. Večiti prednjače, svaki svakog može da dobije od ostalih. Otvorio sam četvoro očiju kada sam pravio spisak. To je to, taj spisak koji sam napravio. Možda bi neko voleo da ima igrača iz Zvezde, Partizana, Vojvodine i Niša, ali kada se porede ti kvaliteti sa ovima na spisku, ne mislim da sam pogrešio. Ali, pratićemo, pa ko zasluži ukazaće mu se poverenje. 

Koga biste da možete iz vaše generacije koja je igrala na SP u Francuskoj 1998. godine uzeli i stavili u ovaj tim?

- Recimo možda Slaviša Jokanović.

Zašto tek sada prvo zvanično obraćanje javnosti, zašto se niste obratili po imenovanju na mesto selektora?

- Ne odlučujem ja o svemu. Nisam i selektor i predsednik i potpredsednik. Šalu na stranu, nije mi bilo potrebno, desila se jedna neprijatna situacija, specifičnost te situacije nas je naterala, nije bio momenat. Uvek sam bio otvoren, za bilo koje pitanje. Samo nemojte o politici da me pitate, tu nisam ekspert. Izvinjavam se ako je neko povređen time što se nisam oglasio, ali biće vremena da razgovaramo i da odgovorim na sva vaša pitanja. Mi smo dali saopštenje preko zvaničnog sajta FSS. Ja razumem medije da su želeli da budu prisutni, da postave pitanje igrača koji su tu, koji nisu tu. Trudio sam se da objasnim te neke moje odluke. U specifičnoj smo situaciji što se kovida tiče, ti neki bliski susreti i nisu baš toliko dobri, treba ih izbegavati, šta nam Vlada Srbije donosi po pitanju mera, treba pratiti savete. Nije bilo namere da se izbegnu mediji, daleko od toga, desile su se neke stvari koje nisu nimalo prijatne. Sačuvana je mirnoća, Fudbalski savez funkcioniše bez problema, ja radim svoj posao svakodnevno. Maksimalno smo ja i Savez fokusirani na utakmice koje nam predstoje.

Slavoljub Muslin nije pristao da mu se nameću igrači zbog čega je otišao. Kako biste vi reagovali na njegovom mestu?

- Nisam čitao šta je rekao. Ne bih čekao tri ili četiri godine da kažem tako nešto. Istog momenta da mi se to desi, obavestio bih javnost. Ljudi, ja ne bih više da radim jer imam toliko pritiska za neke igrače, javnost bih upoznao ko me pritiska i koji su to igrači. Ako su i bile takve stvari, a ne kažem da jesu, u mom slučaju se to neće desiti. Mogu ljudi da probaju, da vidimo dokle ta granica ide. Eto, mislim da sam bio jasan.

Slaviša Kokeza - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Vulin potvrdio da je Kokeza bio priveden, saslušan i da je odbio poligraf

Koliko saslušanje Slaviše Kokeze utiče na atmosferu nacionalnog tima?

- Situacija nije nimalo prijatna, ali eto s obzirom na to da smo u svakodnevnom kontaktu FSS, ja i moj staf, sa igračima, sve funkcioniše na najbolji mogući način. Zaista je mirno, ja niti hoću, niti mogu, niti želim da se drugačije radi. Želim mir, da igrači kada dođu budu fokusirani na 24. mart, 27. mart, 30. mart. Sve stvari van fudbala, nas ne zanimaju. Fudbal ovde nije u centru zbivanja tih nekih stvari koje nisu prijatne.

Imate li tremu pred ove utamice i da li ste upoznati da je vaš prethodnik bio kažnjavan jer je ekipa izašla kasnije na teren?

- Tremu nemam zaista. Ako bih u ovim godinama s ovim iskustvom imao tremu, ne bi trebalo da se bavim ovim poslom. Osećam čast i zadovoljstvo da reprezentujem svoju zemlju, ja i svi akteri, od igrača, stručnog štaba, medicinskog stafa, tehničkog osoblja, svi da budemo sa stilom. Što se tiče kašnjenja, ne treba o tome da se diskutuje, o tome treba da se vodi računa. Satnica i tajming moraju da budu ispoštovani. Plaćati kazne nije pametno, a FIFA i UEFA su rigorozni. Nema prostora za nemar, za takve incidente pa da neko bude kažnjavan. Toga ne sme da bude, svako će da radi svoj posao. Ne mogu ja da gledam na štoperici vreme, posao za nekog drugog, taj neko će morati da vodi brigu oko tih stvari, poručio je Dragan Stojković.

Piksi je posle brojnih pitanja imao kratak komentar na konferenciju koja je održana u specifičnim okolnostima zbog pandemije virusa korona.

„Nije bolelo, više bih voleo da imam novinare ispred sebe. Ali dobro, mislim da će biti vremena. Nadam se da ćemo sarađivati uspešno, daćemo sve od sebe da reprezentujemo Srbiju na najbolji način i da obradujemo narod", zaključio je novi selektor Srbije.

► Mamićeva zatvorska kazna garantuje Dinamu jednu strašnu stvar, a Hrvatska to najbolje zna

► Kako je jedan običan fudbaler zbunio ceo svet?

► Makedonac odabrao Srbiju: Biće mi čast!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala