Novi sukob Kine i Amerike odigrao se - na Aljasci /video, foto/

© AP Photo / Frederic J. BrownSastanak delegacija Kine i SAD na Aljasci
Sastanak delegacija Kine i SAD na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Novi sukob Kine i Amerike odigrao se na Aljasci, tokom bilateralnog samita delegacija dve države. Prvi susret dve visoke delegacije SAD i Kine posle dugo vremena, protekao je u znaku „rata rečima“ tokom sastanka u Enkoridžu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Peking da „podriva svetski poredak“, što je izazvalo žestok odgovor kineske strane, prenosi RT.

Blinken je otvorio samit u Enkoridžu nizom optužbi na račun Kine, ponavljajući „zabrinutost zbog ekonomske prinude prema američkim saveznicima“, „kršenje ljudskih prava u Kini“, te optužujući Peking da „narušava globalnu stabilnost“.

Uzvratio mu je Jang Đeči, visoki kineski diplomata.

„Sjedinjene Države koriste vojnu silu i finansijsku hegemoniju da bi nametale svoja pravila i gušile druge zemlje“, rekao je Jang, direktor Centralne komisije za spoljne poslove kineske Komunističke partije, i bivši ministar spoljnih poslova, te nekadašnji ambasador u SAD.

„Vašington zloupotrebljava takozvane pojmove nacionalne bezbednosti da bi ometao normalnu trgovinu i kako bi podstakao neke zemlje da napadnu Kinu, insistirajući da SAD ne polaze sa pozicije sile“, rekao je visoki kineski diplomata.

© AP Photo / Frederic J. BrownAmerički državni sekretar Entoni Blinken tokom sastanka sa delegacijom Kine na Aljasci
Novi sukob Kine i Amerike odigrao se - na Aljasci /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom sastanka sa delegacijom Kine na Aljasci

U odgovoru na Blinkenove navode o kršenju ljudskih prava u Kini, Jang je naveo da SAD imaju problem sa pravima svojih građana, citirajući izveštaje o policijskoj brutalnosti i ubistvima nenaoružanih civila.

Posle sastanka, usledile su međusobne optužbe za njegovu zloupotrebu.

Tako su američki mediji objavili reči neimenovanog diplomate koji je učestvovao na samitu u Enkoridžu, koji je naveo da je „Jang svojim govorom prekršio protokol koji je bio dogovoren pre sastanka“.

© AP Photo / Frederic J. BrownKineska delegacija tokom sastanka sa SAD na Aljasci
Novi sukob Kine i Amerike odigrao se - na Aljasci /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Kineska delegacija tokom sastanka sa SAD na Aljasci

„Kineska delegacija je, čini se, došla da se „proslavi“ i bila je fokusirana na javnu teatralnost i dramatiku više nego na suštinu razgovora“, rekao je on.

Sa druge strane, član kineske delegacije rekao je državnim medijima u toj zemlji da je usledio njihov „strogi odgovor“, pošto su Amerikanci prvi prekršili protokol i „izneli nerazumne optužbe“, dodajući da je Peking došao na Aljasku „pripremljen za strateški dijalog“.

Kineska ekonomija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Kina protiv Amerike: Zašto je strategija Vašingtona osuđena na propast? /video/

Razgovoru na Aljasci prethodilo je oštro Blinkenovo saopštenje, koje je izdato tokom njegove posete Tokiju. U tom saopštenju Peking se optužuje za „destabilizujuće ponašanje“ i „kršenje međunarodnog poretka“, te se podržavaju japanske aspiracije kada su u pitanju sporna Senkaku ostrva.

Potom je Vašington objavio i novu rundu sankcija za 24 zvaničnika u Kini i Hongkongu, tvrdeći da krše autonomiju tog grada.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je takve poteze Vašingtona uoči susreta na Aljasci, navodeći kako se nada da će „SAD odustati od mikrofon diplomatije i pristupiti razgovorima u konstruktivnom maniru“.

Pre sastanka na Aljasci, kineska strana saopštila je da nema visoka očekivanja od njega, ali da se nada obnavljanju stalnih kontakata dve administracije, te onlajn sastanku Džoa Bajdena i Si Đinpinga.


Odnosima Kine i SAD bavila se i emisija Novi Sputnjik poredak u kojoj su razgovarali Nikola Vrzić i njegovi gosti, analitičar Branko Pavlović i nekadašnji dopisnik naših medija iz Pekinga Milorad Denda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala