Da li će dete baciti klavir na glavu drugog deteta nakon odgledanog „Toma i Džerija“?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Da li će dete baciti koncertni klavir na glavu drugog deteta, nakon što odgleda crtać „Tom i Džeri“ - samo je jedno od apsurdnih pitanja koje proističe iz nedavne polemike o junaku crtanog filma, a koja je  jasno iscrtala sve prisutniji problem nametanja političke korektnosti u stvaralaštvu.

Ima li politika korektnosti granice, kuda vodi dosledno poštovanje njenih pravila, kakva je dalja sudbina kritike, humora i satire, hoćemo li deci cenzurisati i bajke da bismo ih sačuvali od nasilja, rasizma, seksizma, svega što i te kako postoji u stvarnom svetu – neka su od pitanja na koja za „Orbitu kulture“ odgovore daju psihoanalitičar Žarko Trebješanin i Jovana Papan, urednica portala „Detinjarije“ i autorka knjige „Politika za decu“.

Ko su junaci savremenog ruskog stripa, kulturnog fenomena koji se u Rusiji smatra mladom formom a sve je prisutniji u svetskoj devetoj umetnosti ? Kako je, izrastajući  iz temelja jugoslovenskog stripa, ruski pružio izuzetan doprinos razvoju evropskog i svetskog – za Orbitu kulture otkriva Irina Antanasijević, profesor ruske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i autorka niza studija o ruskom stripu.

Na kakve trendove u arhitekturi ukazuje Prickerova nagrada, ove godine dodeljena francuskom paru koji zagovara očuvanje i restauraciju starih zdanja - sa jasnim stavom da je sve ostalo kratkoročna odluka, gubljenje energije, materijala i istorije -  kao i zašto bi bilo dobro da se takav trend primeni i u našoj arhitektonskoj praksi objašnjava arhitekta Miodrag Ninić

+Ko su autorke koje su se našle u nedavno objavljenoj knjizi „Nemiri u četiri zida“, neobičnom izboru pripovedaka srpskih književnica prve polovine 20. veka, zajedno sa Desankom Maksimović, Isidorom Sekulić, Jelenom Dimitrijević... otkriva urednica ovog izdanja, Žarka Svirčev.

U „Orbiti kulture“ saznajemo i zašto prvakinja „Ateljea 212“ Gorica Popović (glavna glumica serije  „Kaljave gume“), baš kao i njena junakinja gospođa Vesna istinski veruje da „ako ne iskaljaš gume na svom putu, onda nisi ni živeo“.

Orbita kulture: Žarko Trebješanin, Jovana Papan, Irina Antanasijević, Miodrag Ninić, Žarka Svirčev i Gorica Popović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala