Ruska vojska: Ispunili smo Putinovo naređenje – sačuvali smo Krim od krvoprolića

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVojnici na taktičkim vojnim vežbama pomorske pešadije i obalske odbrane na Krimu
Vojnici na taktičkim vojnim vežbama pomorske pešadije i obalske odbrane na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Oružane snage Rusije ispunile su zahtev ruskog predsednika Vladimria Putina da spreče krvoproliće tokom operacije na Krimu 2014. godine, a prema mišljenju mnogih stranih političara i stručnjaka, ruska vojska je postupala veoma profesionalno, rekao je zamenik ministra odbrane Rusije Andrej Kartapolov.

 

Prema rečima Kartapolova, „ruski vojnici su zajedno sa narodnom policijom na poluostrvu sačuvali Krim od te strašne nesreće“.

„Kada se činilo da neće biti moguće da se izbegne veliko krvoproliće, u situaciju se umešala Rusija. Parlament i vlada Krima su već 27. februara 2014. godine bili pod zaštitom 'ljubaznih ljudi' i nad zgradom se vijorila ruska zastava. Od tog trenutka sve se brzo odvijalo“, rekao je zamenik ministra na okruglom stolu u Savetu federacije, posvećenom povratku Krima u sastav Rusije.

Kako je dodao, 27. februara ujutru bili su postavljeni kontrolni punktovi na mestima kopnene komunikacije sa Ukrajinom, a kroz nekoliko dana bile su blokirane sve vojne jedinice ukrajinskih Oružanih snaga.

„Jedinice Oružanih snaga Rusije istovremeno su rešavale zadatke pouzdane zaštite objekata Crnomorske flote i sprečavanja oružanog mešanja ukrajinskih vojnika u političku situaciju, sprečavanje iznošenja municije i oružja iz ukrajinskih jedinica i arsenala, stvaranje svih uslova za održavanje referenduma o statusu Krima“, objasnio je Kartapolov.

Prema njegovim rečima, na sastancima sa šefovima snaga samoodbrane, predstavnicima lokalnih vlasti, društveno-političkih organizacija posebna pažnja je posvećivana razjašnjavanju glavnog zahteva ruskog predsednika, a to je da se ni u kom slučaju ne dopusti sukob i krvoproliće sa ukrajinskim vojnicima.

„Svi ti zadaci bili su uspešno rešeni. Na Krimu se nije dogodio nijedan oružani sukob i nije bilo ljudskih žrtava...Mnogi strani političari, eksperti i stručnjaci priznali su da su postupci ruske armije tokom Krimske operacije bili visoko profesionalni u svim komponentama“, rekao je zamenik ministra, istakavši da su ruski vojnici pokazali visoku profesionalnost.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Povodom godišnjice ulaska Krima u sastav Rusije na našem portalu gledajte dokumentarni film „Krim. Povratak kući“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala