Počinje novi hladni rat: Amerika dosad nezabeleženom porukom uvredila Rusiju – sledi odgovor

CC0 / Pixabay / Led i vatra
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Džo Bajden se lično neće izviniti Rusiji i Vladimiru Putinu zbog onoga što je izgovorio, a međunarodna praksa teško da je zabeležila da je šef jedne države uputio ovakve uvrede i optužbe, drugom. Ovo je ozbiljan udarac u odnosima Rusije i Amerike i put u novi hladni rat, stav je Vladislava Jovanovića, bivšeg ambasadora SRJ u Ujedinjenim nacijama.

Novinar televizije „Ej-Bi-Si njuz“  nije slučajno postavio skandalozno pitanje Bajdenu da li on misli da je Putin ubica, a predsednik Amerike je odgovorio potvrdno, naglašava Jovanović, uveren da je ovaj događaj politički indikator koji najavljuje nove mere odmazde prema Rusiji.

Amerika izaziva novi hladni rat

„Događaj je sam po sebi ozbiljan udarac sadašnjim odnosima Amerike i Rusije i očito pokazatelj perspektive tih odnosa. Iza toga se krije nešto što je politički program Amerike, koja ne želi da naspram sebe ima saveznike Rusiju i Kinu. Taj čuveni trougao Rusija – Kina – Amerika ključ je za određivanje političke atmosfere na planeti, gde svaka velika sila želi da izbegne da druge dve budu savezničke naspram nje. Otpor Amerike je agresivnog političkog karaktera i on ide paralelno sa vođenjem novog hladnog rata u odnosu sa Rusijom i Kinom “ objašnjava Jovanović.

On podseća da je svojevremeno Americi pošlo za rukom, u vreme Kisindžera i Niksona, da odvoji Kinu od Rusije. Sad se Amerika našla pred ovim dvema zemljama koje osporavaju američku hegemoniju u svetu i stvaraju višepolarni svet.

Amerika hoće Rusiju na kolenima

„Amerika je do sada minimizirala to dešavanje, međutim, očigledno je odlučila da krene u protivnapad i da ne dozvoli da postoji taj višepolarni novi svet koji izrasta bez njenog uticaja i njenog otpora“, uveren je naš sagovornik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
„Da ste nam zdravi“: Kako je Putin reagovao na Bajdenovu izjavu /video/

Ono što je nelogično, napominje Jovanović, je zašto Amerika koja je trijumfalno dobila hladni rat protiv SSSR-a i postala gospodar sveta, sada sama preuzima u ruke to oružje i i počinje da vodi novi hladni rat.

„To je nešto što čeka objašnjenje u događajima i potezima koji slede, a koje je u ovom trenutku teško predvideti. Čini se da ono što Amerika želi jeste baci na kolena Rusiju, koja je uspela neverovatno brzo da od jedne drugorazredne zemlje posle pada Sovjetskog saveza, izraste u veliku silu koja utiče na rešavanje svih važnijih regionalnih i svetskih problema. Amerika bi da je ponovo vrati na stanje iz vremena Borisa Jeljcina, odnosno, da bude država koja će morati da sledi politiku Amerike i njenih saveznika i da kao takva bude potpuno odvojena od Kine,“ smatra Jovanović.

Obuzdavanje Kine preko Rusije

To je preduslov kako bi Amerika mogla da se okrene Kini, dodaje Jovanović, kao svom najvećem rivalu i protivniku i da gradi dalje stepenice u njenom obuzdavanju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
„Mmm... Smatram“ ─ Bajdenov odgovor na skandalozno pitanje

„Posle ovoga treba očekivati nove oblike zaoštravanja i nove sankcije koje će američki saveznici iz Evrope morati da slede, iako najveći broj tih sankcija ne ide u korist samim evropskim zemljama.

Bumerang koji može da se vrati Vašingtonu

„Rusija je već najavila da će reagovati adekvatno, a šta to znači ostaje da vidimo ali u svakom slučaju sadašnja osnažena Rusija koja ima i neku vojnu prednost u odnosu na Ameriku nije ta koja treba da trpi diktate Amerike i da se povija pred njenim pritiscima i sankcijama. To znači da predstoji period još zaošternijijih i nižih oblika odnosa između Amerike i Rusije, a koliko će to uticati na odnose sa drugim zemljama pre svega sa EU, videćemo. Isto tako ostaje da se vidi da l će ovo dovesti do zbližavanja Rusije sa Kinom u raznim oblastima, a u ovom trenutku bi bilo najznačajnije zbližavanje u vojnom segmentu, čega se Amerika najviše i plaši ,“ kaže Jovanović.

Jovanović zaključuje da ova američka politika zaoštravanja odnosa sa Rusijom mogla bi da joj se vrati kao bumerang i da Rusiju gurne u ruke Kini i da to preraste u nešto više od političkog saveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala